ÜNYE SURLARI – ÜNYE / ORDU

Ordu ili, Ünye ilçesi Çamurlu Mahallesindedir.

Ünye Cumhuriyet Meydanında gördüğünüz surlara Ünye Surları denmektedir. Adından da anlaşılacağı üzere Eski Ünye Sarayı’nın surlarıdır. Tabii o saray günümüzde hala durmuyor. Bu saray şüpheli bir yangında tamamen kül olarak yok olmuş. Şimdi o surların üzerinde sarayın eski yerinde apartman, dükkan ve müstakil evler bulunuyor. Bu surların uzunluğu yaklaşık 150 metre. Yüksekliği ise 10 metre olarak başlıyor sonu ise 5 metre olarak bitiyor.

Surların üzerinde tanıtıcı olması amacıyla şöyle bir bilgi yer alıyor :

19. Yüzyılın başlarında Canik Bölgesi yöneticiliği ve daha sonra Trabzon Valiliği yapan Süleyman Paşa’nın inşa ettirdiği saraya ait surlardır. Osmanlı imparatorluğu sınırları içinde bulunan taşra ve saraylarının en görkemlisidir. 19. Yüzyıl ortalarında yanan ahşap saraydan bu güne yalnıza temel taşları, çeşmesi, havuz kalıntısı ve 4 ilâ 8 metre yüksekliğinde 138 metre uzunluğundaki surların yalnızca denize bakan cehpesi ayakta kalmıştır.

Bu saray hakkında biraz bilgi de biz verelim : Bu saray o zamana göre oldukça geniş bir alana kurulu ve neredeyse tüm imkanlara sahip bir saraymış. Yukarıdaki bilgide okuduğunuz gibi havuz ve çeşmesinin dışında; avlusu ve hamamı dahi bulunmaktaymış ve güzelliği de dillere destanmış. Bu sarayın fotoğrafı olmasa da içinde avlusunun da bulunduğu bir çizimi günümüzde hala bulunuyor.

SÜ̈LEYMAN PAŞA SARAYI VE SURLARI

Zamanın en iyi mimar ve ustalarının kullanılarak inşa edilen saray o yıllarda sadece Karadeniz Bölgesi’nde değil Osmanlı İmparatorluğu sınırları içinde bulunan taşra saraylarının en büyüğü ve en ihtişamlısıdır. On dokuzuncu yüzyılın başlarında Sancak Beyi Süleyman Paşa tarafından yaptırılmıştır.

Kaynak: Ünye Belediyesi