POLİS ANI EVİ – İZMİR

POLİS ANI EVİ –ESKİ KEÇECİLER (ANAFARTALAR ) POLİS KARAKOLU
Yıllarca Polis Karakolu olarak hizmet veren Polis Anı Evinde, hepsi arşiv niteliği taşıyan çeşitli fotoğraflar, evraklar, giysiler sergileniyor. Atatürk ün önünde konuşma yaptığı Anı Evinde Müslümanların ve gayri müslimlerin yalan ifade vermesini önlemek amacıyla kullanılmış bir Kuran bir de İncil bulunuyor
Mustafa Kemal Atatürk ün İzmir e ilk geldiğinde önünde konuşma yaptığı Polis Anı Evi, 1913 yılında Vali Hasan Rahmi Bey tarafından yaptırılmıştı. Eski adıyla Peştamalcı Başı Keçeciler Polis Karakolu olarak inşa edilen tarihi yapı, 1954 yılına kadar maliye hizmetlerinde de kullanıldı. Daha sonra yeniden Polis Karakolu olarak hizmet vermeye başlayan Polis Anı Evi, İzmir Eski Emniyet Müdürü Halil Tataş’ın önemli katkılarıyla 2005 yılında müzeye dönüştürüldü. Daha öncesinde Anafartalar Polis Karakolu olarak kullanılan İzmir Polis Anı Evi, geçmişten günümüze getirdikleriyle bir arşiv niteliği taşıyor. Müslümanların ve gayri müslimlerin ifade verirken yalan beyanda bulunmasını önlemek amacıyla kullanılan Kuran ve İncil, Osmanlıca tutulan sabıka defterleri ise en çok dikkat çeken unsurlar. Emniyet mensupları ve yakınlarının bağışlarıyla kurulan Polis Anı Evi ne bağışta yapmak mümkün.
Nezarethane aynen muhafaza edilmiş
Hepsi polis teşkilatının yıllar içinde kullandığı çeşitli malzemelerden oluşan Polis Anı Evi, yapılan bağışlarla her geçen gün daha da zenginleşiyor. Müzede, polisin görev esnasında kullandığı çeşitli silahlar, telsizler, daktilolar, kıyafetler sergilenirken, ayrıca müzede yer alan fotoğraf ve belgeler de dikkat çekiyor. Nezarethanenin aynen muhafaza edildiği Polis Anı Evinde dikkat çeken diğer bir unsur ise, içinde Kuran ve İncil bulunması. Müslümanların ve gayri müslimlerin yalan ifadesi vermesini önlemek amacıyla, dönemin kanunları gereğince ifade alınırken kutsal kitaplar kullanılmış.
Binanın harcına yumurta akı
İngiliz, Alman, Çin ve Avusturya polis teşkilatından örneklerin de sergilendiğini Polis Anı Evinde dikkat çeken bir başka unsur ise sicil defterleri ve eski sabıka kayıtları. Sabıka defterleri tutulurken isimler Türkçe, altında yer alan bilgiler ise Osmanlıca yazılmış. Mimarisiyle de İzmir’in tarihini yansıtan önemli yapılardan biri olan Anı Evi, inşa edilirken binanın sağlam olması için harcında yumurta akı kullanılmış olmasıyla da dikkat çekiyor. Polis Anı Evi düzenlenirken restorasyondan geçmiş ve sergi odaları düzenlemiş. Yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çeken, hafta sonları kapalı olan Polis Anı Evini, 08.00-17.00 saatleri arasında ziyaret etmek mümkün.