KUYULU EV (İNGİLİZ KULÜBÜ) – E.Ü. İZMİR UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ – BORNOVA / İZMİR

Büyük Ev arazisinin yanında yer alan bu yapı, (Kuyulu Ev veya İngiliz Kulübü ) olarak da bilinmektedir. Bu evin kayıtlarda görülebilen en eski sahibi, Büyük Evin sahibi James Whittallun (1819-1863) torunu James La Fontainedir. Günümüzde La Fontaine Köşkü ismiyle tanınan ve bir süre öncesine kadar E.Ü. Eğitim Fakültesi Dekanlığı olarak kullanılan binanın da sahibi olan James La Fontainein ölümüyle her iki bina eşi Clara Lillian La Fontaine (Keyzer) ve çocukları Rhoda, Rodney ve Audreye geçmiştir.
Kuyulu Ev in önünde bulunan meydan eski Bornova da, 19. yüzyılda ve 20. yüzyılın başlarında Bornova sosyal yaşamının önemli bir buluşma noktasını oluşturuyordu. Meydandaki evlerin bahçe kapılarının dış yanlarındaki sundurmalarda oturan komşular hem birbirleriyle hem de gelen geçenlerle sohbet ederlerdi. İçinde okuma odalarının yanı sıra oyun salonlarını da bulunduran İngiliz Kulübüne gelen erkekler, kapı önünde küçük masalara oturup vakit geçirirlerdi. Daha geç dönemde İngiliz ailelerin buluştuğu sosyal amaçlı bir merkez olarak da kullanılan bina yanı başındaki sarnıçtan dolayı Kuyulu Ev olarak da anılmaktaydı.
Clara Lillian La Fontaine in 1959 yılındaki ölümünden sonra çocuklarına kalan bina, 1966 yılında üniversite için satın alınmıştır. Binanın arkasında yer alan bahçe, satış sonrası üniversite rektörlüğünün bahçesi ile bütünleşmiştir. 1990 yılında T.C. Maliye Hazinesine geçen köşk, Ege Üniversitesinin kullanımına tahsis edilmiştir.

Günümüzde E.Ü. Kadın Sorunları Uygulama ve Araştırma Merkezi ile E.Ü. İzmir Uygulama ve Araştırma Merkezini içinde bulunduran yapıda 2011 yılında restorasyon çalışmalarına gidilecektir.