KARAOSMANOĞLU KÖŞKÜ ( M. AKİF ERSOY PARKI ) – ZEYTİNLİOVA – AKHİSAR – MANİSA

Adını, Manisa’nın Akhisar ilçesine bağlı Yaya köyü (bugün Zeytinliova) halkından Kara Osman Ağa adlı bir sipahi emeklisinden alır. Kara Osman Ağa’nın babası Mehmed Çavuş’un da (ö. 1054/1644) Yaya köyü ve Manisa’da ikamet eden bir devlet görevlisi (kapıcıbaşı) olduğu belirtilir.

150 yıl kadar Manisa ve yöresinde etkili olan aile, bölgenin gelişmesinde rol oynadığı gibi aile fertleri birçok hayır eseri inşa ettirmiştir. Aileye ait on cami, sekiz medrese, bir tekke, yirmi sekiz han, üç hamam, bir sıbyan mektebi, üç kütüphane, yirmi dört konak ve ev, yirmi dört çeşme, beş sebil, bir hastahanenin mevcut olduğu tesbit edilmiştir.

Bunlar arasında

Hacı Mustafa Ağa’nın Zeytinliova’da cami ve medresesi, hamam ve çeşmesi ile ;

İzmir hanları Manisa hanları ve Turgutlu’da hanları, Manisa’da sıbyan mektebi gibi eserleri vardır.

Karaosmanoğlu Hacı Mustafa ‘nın (Yaya köyü ) bugün Zeytinliova beldesinde Cami ayakta ve ibadete açık olup, konakları sosyal hizmet binası olarak kullanılmakta iken ; hamamı yıkıntı bir halde restorasyonu beklemektedir. Hamamın yanında cami ile birlikte külliye şeklinde yapılan ünitelerden çeşmesi halen faaldir.

KAYNAK: İSLAM ANSİKLOPEDİSİ