EDEBEY /EDEGİLLER (KARAHASAN) EVİ – DİVRİĞİ – SİVAS

Divriği evlerinin tarihi uzantısı kale çevresine yerleşme ile başlar. Bu dönemde kale içine sığmayan halk (Ermeni, Rum, Türkmen) kale dışına taşmıştır. Ermeniler ve Rumlar Taşbaşı, Çirgişan, Güllübağ ve Horevenk mevkilerine, Türkmenler Ulucami, Kale, Iğımbat tepesi etekleri ile Mercan Tepe mevkiilerine yerleşmişlerdir. Bu evler 17. yüzyılın sonlarına kadar tek katlı olup hımış tekniği ile yapılmış evlerdir. Türkmenlerde evler, zemin taş ve ardıç ağaçlarıyla sıkıştırılır ve üzerine dikmelerle bina inşa edilirdi. Ermeni ve Rumlarda ise temel açılır su basmana kadar taşla sonra kerpiçle örülürdü. Bunların bulunduğu mevkilere eski Divriği adı verilmiştir. Bu tip evlerin bazılarının harabeleri bugün dahi görülebilmektedir.

Edebey (edegiller ) evi Divriği Kalealtı Mahallesi Sidde Melik Türbesinin kuzeydoğusunda 19. Yüzyılın ilk yarısında inşa edilmiştir. Şehrin eski yerleşim bölgesinde yer alan yapı 20 yıl Jandarma karakolu olarak kullanılmış, İç ve dış kısımları büyük tahribat görmüştür. Plan ve mimari özellikleri yönünden aynı tarihlerde inşa edilen DeliOsmanağa evi ile benzerlik göstermektedir.

Edebey (edegiller ) evi Divriğinin en güzel evlerindendir. Ev Zemin + bir katlıdır. Ahşap çatkı arası kerpiç dolgu sisteminden yapılmıştır. Kerpiç sıvalıdır.

KAYNAK: DİVRİĞİ BELEDİYESİ