ANTALYA KALEİÇİ YAT LİMANI – ANTALYA

Antalya şehrinin tam önünde 100 tekne bağlama kapasitesine sahiptir. Liman içinde derinlik 6-7 metrelerdedir.  Girişin sancağında kalan kısım sığdır ve küçük tekneler bağlanır. Marinayı Antalya Belediyesi işletir.

Antalya’nın ticari teknelerinin bağlandığı giriş ve çıkışları ile yoğun bir trafik oluşturdukları bir marinadır. Tekneler demir atmaz, tonozla bağlanır. Marina içinde akaryakıt istasyonu, pis su alım ünitesi mevcuttur.

Marina Antalya’nın içinde olduğundan şehrin her türlü imkanından yararlanır. Yat malzemesi satan mağazalar, tekne işleri ile ilgili atölyeler mevcuttur. Marina önlerinde Saint dei Die batığı bulunmaktadır. Marina içindeki dalış merkezleri bu noktaya ve başka dalış noktalarında dalışlar yaptırmaktadırlar.

Marina içinde Deniz Polisi karakolu vardır. Marinanın konumu; restoranların, kafelerin, barların tam ortasındadır. İçinden eski Antalya sokaklarına çıkılır. Tarihi mekanlar, restore edilmiş otellere ulaşılır. En yakın semt pazarı salı günüdür.

ANTALYA KALEİÇİ YAT LİMANI TARİHİ

Antalya Kaleiçi, batıda deniz, kuzey ve doğuda ana caddeler ve bu caddelere paralel uzanan ve günümüzde de bir kısmı ayakta olan surlarla sınırlandırılmıştır. Bu belirgin sınır eşikleriyle Kaleiçi, kent merkezindeki katlı yapılaşmadan korunabilmiş, geleneksel doku, günümüze kadar korunarak özgün yaşayabilmiştir.

Kaleiçi’nin yerleşme dokusu, Cami Sokak ve Hıdırlık sokak boyunca uzanan orta sur duvarı ayrımı ile iki farklı şekilde oluşmuştur. Cumhuriyet Caddesi ile bu sakaklar arasındaki alan, topografyaya ve sur duvarlarına uygun olarak organik gelişmiştir. Sokaklar arasında kalan adalar düzenli biçimde değildir. Adaların büyüklüğü ve uzunluğu değişkendir. Orta Sur Duvarı ile Karaalioğlu parkına kadar uzanan ve dış surların Hıdırlık Kulesi ile sonlandığı alan ise ızgara dokuludur. Yapı adaları genellikle düzgün dikdörtgen formludur. Her iki dokuda da evler bir cepheleri ile sokağa otururken bir cepheleriyle de bahçeye açılır. Sokağa uygun olarak yapılan zemin kat planları düzenli değildir. Birinci katta çıkmalar yapılarak planları düzenlenir. Çıkmalar hem yapının plan şemasını zenginleştirir, hem de değişik çıkma biçimleri, sokaklar ve küçük meydanları biçimlendirir.

Kaleiçi’nde iki veya üç katlı olan evlerin bazılarında ara kat mevcuttur. Alt katlar üst katı da taşıyan taşlık ve avlunun yerleştiği servis mekânlarıdır. Günlük yaşamın geçtiği bu katta kuyu, ocak, ahır ve depo gibi kullanılan bölümler yer alır. Bu mekânları çeviren yüksek duvarlar, evin mahremiyetini de sağlar. Taşlığı birinci kata bağlayan iç merdivenler ara kata geçiş olanağı da verir. Ara katlar depo olarak kullanıldığı gibi kışlık oda olarak da kullanılabilirler. Üst katta odalar birbirine sofa ile bağlanarak sofaya açılmaktadır. Sofaya açılan odaların her biri günlük yaşamın devam edebileceği şekilde biçimlenmiştir.

Kaynak: Yat & Liman Bilgi Bankası