İZMİR TARİH VE SANAT MÜZESİ I – İZMİR

İzmir Büyükşehir Belediyesi  tarafından  2004 Yılında  yapılan ve Kültür ve Turizm Bakanlığı’na devredilen Tarih ve Sanat Müzesi, Kültürpark’ta; 3 bin 820 metrekare kapalı, 9 bin 500 metrekare açık olmak üzere toplam 13 bin 320 m2 alan içinde yer alıyor.
Müze, üç ayrı binada ve üç ayrı bölümden oluşuyor. Girişte sağdaki bina, taş eserlere, ortadaki bina seramik eserlere ve soldaki bina da değerli eşyalara ev sahipliği yapıyor.

TAŞ ESERLER BÖLÜMÜ

Taş eserler bölümüne merhum Prof. Dr. Ekrem Akurgal’ın adı verilmiş. Yıllarını  Smyrna kazılarına vermiş çok değerli bir arkeolog. Taş eserler bölümünde İzmir ve yakın çevresindeki ören yerlerinden heykeller, kabartmalar sergileniyor.
Bölümün zemin katında Arkaik, Klasik, Helenistik, Roma ve Bizans dönemlerine ait heykeltıraşlık eserleri ile mimariye bağlı plastik eserler sergilenmektedir.
Bölümün sol salonu Smyrna’ya  ayrılmıştır. Özellikle Smyrna heykeltıraşlık okulunun etki ve özelliklerini adım adım izlemek mümkündür. Mezar kültürü ile Helenistik ve Roma çağına ait, bölgenin özelliklerini taşıyan değişik tiplerde lahit ve mezar stelleri  birbirine bağlantılı iki ayrı mekanda sergilenmektedir. Sözü edilen mezar buluntularından sonra Agora’ya ayrılan bölüm başlar. Agora’nın mimari eserlerinin yanı sıra heykeltıraşlık eserlerine de bu bölümde yer verilmiştir. İzmir tarihine ışık tutacak yazıtlar bu bölümden sonra gelmektedir.
 İzmir’in tarihi geçmişi ile ilgili bilgileri somut örnekleriyle görüp öğrenilecek güzel bir mekanı herkesin ziyaret etmesi dileğiyle…..

Kültürpark – İzmir
Pazartesi  hariç her gün