Köprüler

KISMALI KÖPRÜ – TURGUTLU – MANİSA

Turgutlu İlçe merkezinde, Turgutlu ile Kısmalı Köyü arasındadır.

Mimari özelliklerinden hareketle Ortaçağ’da inşa edilen köprü doğal veya insani etkenlerden dolayı tahrip olan köprü, 16.yüzyıldan sonra Osmanlı döneminde onarılarak kullanılmıştır.

Turgutlu ile Kısmalı Köyü arasında yer alan köprü bugün kullanılmamaktadır. Bu nedenle bir kısmı tahrip olmuş, bir kısmı da toprak altında kalmıştır. Kuzeydoğudan güneye doğru dönen köprü 253 m. uzunluğunda ve 3.90 m. genişliğindedir. Köprü kuzeyden başlayıp dönene kadar, üç büyük sivri kemerli, iki dikdörtgen ve bir de küçük sivri kemerli açıklık ile, güneye döndükten sonrada üç büyük kemerli ve bir yuvarlak kemerli olmak üzere on gözlüdür.

Malzeme olarak kesme taş, mermer, moloz taş ve tuğla kullanılmıştır. Kesme taş ve mermer kemerlerde ve döşemede , moloz taş ve tuğla örgü malzemesi olarak diğer kısımlarda karşımıza çıkmaktadır. Ayrıca bazı bölümlerde taş ve tuğla ile yapılan almaşık teknik görülmektedir Fotoğraf Yapıda kullanılan tuğla ölçüleri genelde 35x 35 x 5 cm. dir.

KAYNAK: MANİSA KÜLTÜR VARLIKLARI ( HAKKI ACUN)