İLYAS PEYGAMBER ( PROFİTİS İLİAS ) ORTODOKS KİLİSESİ – BUCA / İZMİR

İZMIR Buca Yeşildere’de (Şirinyer Kızılçullu Kavşağından Yeşildere giderken) Askeriyenin içinde kalan eski cephanelik binası; daha eskiden İlyas Peygamber ( Profitis İlias ) Ortodoks Kilisesi idi.
1922 yılından sonra bölgede Ortodoks cemaat kalmadığı için kullanım dışı kalmış, askeri sınırlar dahilinde kaldığı için de bu güne kadar gelebilmeyi başarmıştır.
1922 öncesinde resimlerinden gördüğümüz üzere kuzey ve güney cephelerinde iki nef bulunuyordu ve o günkü görünümü şimdikinin 2 katı büyüklüğünde idi.
Yan tarafta gözüken daha açık renkli kısımdan, iki yana doğru kilise genişliğinin yaklaşık yarısı kadar bir uzantısı vardı.
Her ne kadar 1922 yılı öncesi için batı yönünden bu kilisenin bir fotoğrafına sahip olmasak da,(Genelde o yıllardan kalan fotoğraflar güneydoğu yönünden çekilmiş) diğer Ortodoks kiliselerinin yapısı ve bu kilisenin kalıntılarına bakarak Ön tarafta gözüken açık renkli kısımdan batı yönüne doğru da 3, 5 yada 7 kemerli bir narteks bulunduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz.