AYA FOTİNİ KİLİSESİ – ALSANCAK – İZMİR

İzmir ilinin Konak ilçesinde 1922 yılı büyük yangınından önce, Frenk Caddesi’nin Mahmudiye (Yaladika) adını taşıyan bölümünde bulunan Aya Fotini Ortodoks Rum Kilisesi; 1658 yılında deniz kıyısında inşa edilmiş,1688 depreminde yıkıldıktan sonra 1690’da yeniden yapılmıştır.

1922 yılında yaşanan büyük yangında tamamen yanarak harabeye dönmüş ve yıkılmıştır.

Eski Saat kulesi

Kilisenin çan kulesi İsa’nın 33 yaşında ölmesine atfen 33 metre yüksekliğinde inşa edilmiştir ve inşa edildiği dönemde İzmir’in en yüksek yapısı unvanını almıştır. 1893 yılında monte edilen saatle saat kulesi olarak da kullanılmaya başlayan kulenin İzmir’deki yıkılışından sonra günümüzde Yunanistan’ın Nea Smirni (yeni İzmir) kentinde yeniden inşa edildi.

İlerleyen yıllarda Metropolit olur ve İzmir’de yaşayan Rumların sembolü haline gelir. Zamanla kıyının doldurulması sonucu içeride kalan kilisenin Hazreti İsa’nın ölüm yaşıyla bağlantılı olarak 33 metre yüksekliğinde olan çan kulesi 1856’da dikilir.

İzmir’in en yüksek binası olması nedeniyle İzmir Rumlarının övünç kaynağı olan çan kulesine 1892 de büyük bir saat eklenmiştir.

Günümüzde İzmir’de Alsancak 1374 Sokak No.24 bulunmakta olan aynı adı taşıyan modern Ortodoks kilisesinin aynı adı taşıması dışında bu yapıyla bir bağı yoktur.

KAYNAK: VİSİT İZMİR /WİKİPEDİA