Kaleler

CİNCİN KALESİ – KOÇARLI / AYDIN

Aydın İli, Koçarlı İlçesi, Cincin Köyünde, 1375, 1376, 1378, 1379, 1380, 1381, 1384, 1385, 1386, 1387, 1388, 1389, 1390, parseller üzerinde yer almaktadır. Cihanoğulları’nın güvenliğini ve çevre üzerindeki ekonomik denetimini sağlamak amacıyla 18. yüzyılda Cin Bey tarafından yaptırılmıştır. Osmanlı Devri Ayanlık dönemi yapısı olan kalede güneyde kalan ve terasla düz ayak olan köyün anayolundan girilmektedir. 51 pafta, 1660 parsel üzerinde hamam yapısı bulunmaktadır. Moloz taş malzeme ile inşa edilmiştir. Koçarlı ilçesinin aynı adı taşıyan köyündedir.

Aydın İli, Koçarlı İlçesi, Cincin mahallesinde yer almaktadır. Cihanoğulları’nın güvenliğini ve çevre üzerindeki ekonomik denetimini sağlamak amacıyla yapılmış, yapılar topluluğudur. Osmanlı Devri Ayanlık dönemi yapısı olan kalede güneyde kalan ve terasla düz ayak olan köyün anayolundan girilmektedir. 51 pafta, 1660 parsel üzerinde hamam yapısı bulunmaktadır. Moloz taş malzeme ile inşa edilmiştir.

Kanuni Sultan Süleyman ve ordusu Dalama üzerinden Çine’ye yol alırken Mehmet Bey 250 kişilik aşireti ile Kanuni Sultan Süleyman’ın huzuruna gelerek sefere katılacağını bildirmiştir. Mehmet Bey’in çadırında dünyaya gelen erkek çocuğunun uğur getireceğini söyleyen Kanuni Sultan Süleyman bebeğe Cihan adını verir. Çine Çayı, Beşparmak Dağları ve Sarı Çay arasında kalan bölgeyi bağışlar ve Cihanoğlular bölgenin tımar sahibi olur. Cincin Köyü’nde bulunan Cincin Kalesi bu dönemde inşa edilmiştir. Ardından Dede Köy Camisi, Koçarlı merkezde bulunan Cihanoğlu Camisi, Cihanoğlu Konağı ve Cihanoğlu Kulesi, Aydın merkezde bulunan Cihanoğlu Camisi ve medresesi inşa edilmiştir. Cihanoğlular, Osmanlı İmparatorluğu boyunca varlıklarını devam ettirmiştir. Ailenin bir başka önemi ise yaptırdıkları eserlerde Türk barok ve rokoko sanatının öncüsü olmalarıdır. Bu örnekleri önemli kılan, İstanbul’da bulunan Türk barok ve rokoko sanatı örneklerinden çok daha önce Aydın’da uygulanmış olmasıdır.

Koçarlı İlçesi’ne bağlı Cincin Köyü, Osmanlının tüm izlerinin görüldüğü zeytin ağaçları arasında kurulmuş şirin bir köydür.
Köy içerisinde bir dönem Aydın çevresinde hakimiyet kurmuş iki aileden biri olan Cihanoğulları ailesinin yaptırdığı kale bulunmaktadır.
Yöre halkının Cincin Kalesi dediği surları yükselen kale, Kanuni Sultan Süleyman döneminde yapıldığı bilinmektedir. Rodos seferi dönüşünde bölgede konaklayan Kanuni, kendisine gösterilen konukseverliği ödüllendirerek kalenin yapılmasına izin vermiş.
Aşirette o gece doğan erkek çocuğa da Kanuni tarafından Cihan adı verilmiş. Ve ona Beşparmak Dağlarından başlamak üzere Çine Çayı ve Sarıçay arasında kalan ve Büyük Menderes Nehri’ne kadar uzayan araziyi bağışlamış.
İlerleyen dönemlerde bu aşiretten Cihanoğulları diye söz edilmeye başlanmış.
Kale, Mazın Dağı’ndan elden ele taşınan taşlarla yapılmış. Cihanoğulları, o dönemde bölgedeki tarımsal üretim ve ürün ticaretini denetlemeden sorumluymuş. Cihanoğulları, ailenin güvenliğini ve çevredeki kontrolü sağlamak için böylesine büyük bir yapı inşa ettirmiş.
Cincin Kalesi’nin günümüzdeki durumu içler acısı bir halde. Kalenin bir bölümü koyun ağılı haline getirilmiş. Kalenin diğer bölümü ineklere ayrılmış durumda. Kümes hayvanlarına kale surlarının dış cephesinde yer ayrılmış.
Son yağan yağmurlar Cincin Kalesi’nin doğu bölümünde bulunan sur duvarlarını aşağıya indirmiş. Hatta bir süreliğine yol kapanmış.
Açık hava müzesi niteliğinde olan coğrafyamızın her köşesinde, çok değerli tarihi miraslarımız bulunmaktadır. Bu miraslarımızın gelecek nesillere aktarılması için, korunmaları konusunda herkesin duyarlılık göstermesi gerekir. Öncelikle bu eserlerin iyileştirmelerinde en büyük sorumluluk, ilgili kurumlara düşmektedir. Cincin Köyü’nün en önemli tarihsel mirası, eğer ilgi gösterilmezse göz göre göre yok olacaktır. İyileştirme yapılırsa Cincin Köyü çok şey kazanacaktır. Ziyaretçilerin gezebilecekleri görünüme kavuşan Cincin Kalesi, gelen konuklarla birlikte Cincin Köyü’nün ekonomisine güç katacak, sosyal anlamda olumlu katkı sağlayacaktır.

Kaynakça: Aydın Kültür ve Turizm Müdürlüğü