SİLAHÇIOĞLU HANI – KONAK – İZMİR

Gazi Bulvarı ile Necatibey Bulvarının kesiştiği köşede No: 50 de yer alan SİLAHÇIOĞLU HANI, 1927 -1928 yıllarında CEMAL ŞARDAĞ VE CEMAL KALFA tarafından yapılmıştır. Yapı, bu çevrede sık görülen ve Cumhuriyet’in ilk yıllarında, 1922 yangın alanları üzerinde yapılmış olan 1.ULUSAL MİMARLIK stilinin örneklerindendir.
   Han binası, bir dönem Akşam kız sanat okulu olarak hizmet vermesinin yanı sıra, ofis ve yatakhane binası olarak da kullanılmıştır.

Daha sonra vakıflara kiralanmış, epey bir müddet dershane olarak kullanılmış, şimdilerde Erguvan Sanat Merkezi olarak kullanılmaktadır.
   Zemin kat girişinde, iki mermer sütun ve üç sivri kemer ile taşınan yuvarlatılmış köşe 1.ULUSAL MİMARLIK stilinin belirleyici öğesi olan köşe kubbesi ile sonlandırılmıştır. Hem dış hem de iç sütunlarda mukarnaslı başlıklar kullanılırken, cephelere hareketlilik kazandırmak amacıyla mukarnaslı konsollar ve balkonlar kullanılmıştır. Her katta değişen pencere düzeni, son katta sütunçelerle ayrılan dörtlü pencere sistemine dönüşürken, pencere üstlerinde turkuaz renkli çiniler, altlarında ise kabartma motifler yer almaktadır. Giriş kapılarında kullanılan dövme demir işçilik dikkate değerdir.
  Han, yığma yapım sistemi ile inşa edilmiş olmasına karşın, iç mekânlarda renkli camlı tepe ışıklığı ile örtülmüş, etrafı sütunlar ve geometrik bezemeli korkuluklarla çevrilmiş galerili orta mekân nedeniyle hafif ve ahşap bir yapı izlenimi doğurur. Yapıdaki geniş açıklıklar İzmir Atatürk Lisesi ve İzmir Namık Kemal Lisesinde olduğu gibi putrelli kaset döşemeler ile geçilmiştir. Kasetlerin yarattığı havuzlarda kullanılan renkli tavan süslemeleri yapının ilgi çekici unsurlarıdır.