YILDIZ HAMAMI – AMASYA

Amasya İl Merkezindeki Yıldız Hamamı,1510 yılında yapımı tamamlanan Hatuniye Külliyesinin bir parçasıdır. Çukur Hamam ya da Hatuniye Hamamı olarak da bilinen kare planlı hamam fenerli bir kubbe ile örtülüdür. Kubbeli bir soyunmalık, soyunmalığın güneyinde soğukluk, batısında sıcaklık ve hamamın suyunun ısıtıldığı ocaklık bölümlerinden oluşur. (Kaynak: Kültür Müdürlüğü)

Osmanlı Sultanı II. Bâyezid’in eşi Bülbül Hatun tarafından yaptırılan külliyenin bir birimi olan hamamın, 1510 yılında yaptırıldığı bilinmektedir. Aslında hamamın bulunduğu alanda Selçuklu Döneminde de bir hamamın varlığı bilinmektedir. Bugünkü mevcut hamamın Selçuklu hamamı üzerine yeniden inşa edilmiş olduğu kuvvetle muhtemeldir. Bulunduğu kottan dolayı bu hamama çukur hamam denildiği rivayet edilmektedir. Bu hamamda geleneksel Osmanlı hamam mimarisine uygun bir şekilde soğukluk, ılıklık ve sıcaklık kısımlarından oluşmaktadır.
( Kaynak: M. Kemal Kavlak)
Dedem tarafından işletilen bu Hamam 1924 yıllarına kadar hamam olarak İşlev görmüş, sonra burada soyunma yerine üzüm sıkma Presi konup şarap deposu gibi kullanılmış.1939 depreminde ana kubbe yıkılmış sel suları içeriye lığ doldurmuş. İçeriye çöp atılmış. 1948 de dedem burayı tekrar onarmış temizlemiş. Zor durumda olsa da açmaya çalışmış, babam Zeki Kavlak askerden gelip hemen çalışıp yardım ederek açılmasını sağlanmış. 1963 yılına kadar Çukur Hamam olarak devam etmiş, dedemin vefatından sonra babam İzmir’den geri gelip tekrar büyük bir onarımdan sonra adını da Yıldız Hamam’ı olarak değiştirmiş.  2002 yılında büyük bir onarımla abimle birlikte işlettik. 2012 yıllında abime devrettik. Yanı 3 kuşaktır işletmekteyiz Dedem onarmasa orda şu an yıkık bir virane ve arsa kalacaktı. Kaynak: M. Kemal Kavlak