ALTI KARDEŞLER TARİHİ HAMAMI – MENEMEN / İZMİR

İzmir ili, Menemen ilçesi, Ahi Hıdır Mahallesi, Ertuğrul Caddesinde yer alan hamam, İki kubbeli tuğla ve taş örgü sisteminde yapılmış Osmanlı Dönemi eseridir. Devrinde erkekler ve kadınlar için yapılmış, aynı planda yan yana inşa edilmiş iki ayrı hamam olup erkeklere ait olan bölüm bugün kullanılır vaziyettedir. Kullanılmayan ve terk edilmiş kısım; İki sıcaklık ve bir soğukluk kısmı olmak üzere üç kısımdan meydana gelmiştir. Sıcaklık (yıkanma) kısmı tek kubbeli, sekizgen planlıdır. Sekiz kurnalı olup, kurnaların üçü tahrip olmuştur. Her kurna yuvarlak, sivri kemerli nişlerin önündedir. Kubbesi yuvarlak olup 12 adet dıştan camla kaplanmış ışık gözleri mevcuttur. Yıkanma kısmından yuvarlak kemerli küçük bir kapı ile ikinci yıkanma kısmına geçilir. Tek kubbeli olan ikinci kısım köşelerde üçgen troplarla kubbeye geçiş sağlanmıştır. Bu kısmın yan duvarı olan sağ ve sol kısımlarında yuvarlak sivri birer kemer olup üçer kurnanın bulunduğu anlaşılmaktadır. İkinci yıkanma kısmının sağındaki küçük, yuvarlak kemerli çıkış kapısından çıkılınca beşik kemerli bir aradan geçilip tek kubbeli , kare planlı soyunma kısmına gelinir. Duvarlarında kiremit örtülü dalgalı 6 adet niş vardır. Kubbenin altıgen bir penceresi vardır. Giriş kapısı dikdörtgen , doldurulmuş yuvarlak tuğla örtülü küçük bir penceresi dış cepheden fark edilmektedir. Duvar örtüsü bir sıra taş, iki sıra tuğla ve araları tuğla örtülü sağlam sistemlidir.