ALAADDİN KEYKUBAT KÜLLİYE HAMAMI – YONCALI – TAVŞANLI – KÜTAHYA

Yoncalı; Kütahya’nın batısında, şehir merkezine 16 km. uzaklıkta termal suyu ve tesisleriyle ünlü bölgedir. Yoncalı, Kütahya’nın termal turizm bölgesidir. Termal suyun sedef hastalığı, kireçlenme, iltihabi romatizmalar, yumuşak doku romatizmaları, bel ve boyun problemleri, ortopedik problemler, kas hastalıkları, nörolojik hasarlara bağlı problemler, bağırsak ve böbrek yolu hastalıklarına iyi geliyor.

Türkiye’de çok nadir bulunan 42 derecelik sıcağa sahip olduğu ve İçinde cilt hastalıklarına karşı yüksek mineral bulunuyor.

Alaaddin Keykubat Hamamı:

Selçuklu sultanlarından 1. Alaaddin Keykubat adına, 1233 yılında Kütahya’da yaptırılan cami ve hamam, aradan geçen yaklaşık 8 asıra karşın, dimdik ayakta duruyor.

Mülkiyeti Vakıflar Bölge Müdürlüğü’ne ait tarihi hamam 800 yıl önce Selçuklu Sultanı Alaaddin Keykubat tarafından kızı Gülümser Hatun adına yaptırılmıştı. Şifalı Termal Suların bulunduğu Büyük Hamam’ın yıllardan beri boş tutulması ve adeta yıkılmaya terk edilmesi üzüntü ve tepki ile karşılanıyor.

“Büyük Selçuklu Sultanı Alaaddin Keykubat’ın kızı Gülümser hatun çevrede güzelliği ile tanınıyordu. Gülümser Hatun’un bir cilt hastalığına yakalanması sonucu saçları dökülüyor, vücudundaki deriler lime lime olup, dökülüyordu. İnsanların içine çıkmaya utanır hale gelen Gülümser Hatun, O devirde Selçuklu şehri olan Kütahya’ya gönderildi. Bu günkü Yoncalı Kaplıcalarının bulunduğu kimselerin uğramadığı yerlere çadırlar kuruldu. Gülümser Hatun Çadırın kapısında üzüntü içinde etrafı seyrederken, uyuz bir tilkinin her gün gelerek, hemen yakındaki çamurlu sulara girip, belendiğini görüyor. Derileri dökülmüş perişan durumdaki uyuz tilkinin 20 gün sonra iyileştiğini, derisinin düzeldiğini, tüylerinin pırıl pırıl olduğunu görünce, durumu Sultan’a haber veriyor. Gülümser Hatunda Çamurlu sulara girerek yıkanmaya başlıyor. 3 hafta sonra eski güzelliğine kavuşuyor. Derisi düzeliyor, saçları ipek gibi oluyor. Bunun üzerine Sultan Keykubat, hemen oraya bu gün hala ayakta olan Hamamı ve yanına bir cami inşa ettiriyor. Hamam 6 yıl önce kapatılıyor. Restore ediliyor ancak, yeniden hizmete açılmıyor. Adeta yıkılmaya terk ediliyor. Cami ise halen ibadete açık sağlam olarak hizmet veriyor.

Erkek ve kadınlar hamamı olmak üzere iki bölümden oluşan tarihi yapının restorasyonun 6 yıl önce tamamlandığını ancak, bürokratik engeller yüzünden bir türlü hizmete açılamadığını ifade eden Yoncalı sakinleri, “Yoncalı Büyük Hamam, tam 800 yıldır Türkiye’nin dört bir yanından gelen vatandaşlarımıza şifa dağıttı. Buranın bir ara müze yapılması istendi. Ancak, tepkiler üzerine bundan vazgeçildi. Yapının restorasyonu tamamlanalı 6 yıl oldu. Yaklaşık 2 yıl önce Valimiz Şerif Yılmaz Yoncalı’da düzenlenen yörük şenliğinde buranın yeniden hamam olarak hizmete açılacağını söylemişti. Fakat bu da gerçekleşmedi. Biz yoncalı sakinleri olarak tarihi yapının yeniden hamam olarak faaliyet göstermesini gerekiyor.

Kaynak: emlak ansiklopedisi /Kütahya’dan haberler (A.A.)