KEMERALTI (SİNANZADE ) SEBİLİ – İZMİR

Sinanzade Hacı Ahmet Ağa tarafından 1770-1771 yılları arasında yaptırılmıştır. Kemeraltı caddesinden Başdurak yönüne giderken yol üzerinde Kemeraltı camisinin hemen yanındadır. Bugün Kemeraltı’nda eski sebiller arasında, yaz aylarında zaman zaman işlevini sürdüren tek sebildir. Penceresindeki metal işçiliğin güzelliği dikkat çeker. Bu sebil günümüzde (Hacı Osman Hayratı ) olarak hizmet vermektedir. Sebil şu an diğerleri gibi satıcılar tarafından işgal edilmiş olup görmek bir meseledir.
Kemeraltı Sebili kare planlı olup, iki yüzlü cephe sebilidir. Mermer malzemeden inşa edilen sebilin, üzeri kubbeyle örtülü olup, tüm yüksekliği 4 m. dir.. Sebilin kuzey ve güney cephelerinde, birbirinin simetrisi şeklinde düzenlenmiş iki penceresi, batı cephesinde kapısı bulunmaktadır…
[Kaynak : İzmir Su Yapıları, Gül Geyik, Yüksek Lisans Tezi, Erzurum/2007, s.92].