KARAOSMANOĞLU KULE VE ÇEŞMESİ – ZEYTİNLİOVA – AKHİSAR- MANİSA

Karaosmanoğlu ailesinin muhtemelen tarım arazilerinin tam ortasında ve onlara hakim bir tepede bir kuleleri vardı. Bu kuleye Zeytinliova’ya Akhisar yönünden bayır aşağı yaklaşırken hemen sağa doğru bir patikadan saparak varılıyor.

Kule; Zeytinliova’nın girişinde zeytinliklerin tam ortasında ulu çam ağaçların altında yüksek bir düzlük üzerinde yer almaktadır.

Çam ağaçların tam altında yer alan kule yapısı sağır, iki katlı bir yapıdan oluşuyor. Oldukça bakımlı, sarı boyalı yapının pencerelerinde demir kepenkleri kapalı şekilde durmaktadır. Binanın yakın zamanda onarım geçirdiği bahçeye yazlık bir villa yapıldığı görülmektedir.

Bahçenin girişinde üçgen alınlıklı, iki yanında iki mermer sütun inen, göbek kısmında kurnaların üzerindeki eski kitabe ve bitki desenlerinin yer aldığı mermer işçiliğinin güzel bir örneği olan güzel bir çeşme bulunmaktadır. Çeşmeye daha sonra ilave edilmiş depo amaçlı bir yapı vardır.

Çamların ortasında kasabaya nazır altıgen bir havuz var. Zamanında kasabaya hakim bir tepeden Karaosmanoğlu ailesi hem tarım faaliyetlerinin buradan kontrol ederken, sıcak yaz günlerinde çam ağaçları gölgesinde havuz başında dinlenirlermiş.

Şu an yapı ve araziler Avukat Fadıl Ünal Bey’in mülkiyetinde ve tüm eserlere itinalı bir şekilde bakıp korumakta olduğunu sevinerek müşaade ettik.

KAYNAK: DAĞA KAÇTIM /EROL ŞAŞMAZ