GİRAYHANOĞLU ÇEŞMESİ – İSKELE – ÇEŞME / İZMİR

Çeşme ilçesi, İskele mahallesi Ro-Ro limanı karşısındadır.
Kırım han oğullarından Hacı Selim Girayhanoğlu Kalgay Girayhan tarafından Hicri 1112- Miladi 1683 yılında yaptırılmıştır.
Üç bölümden meydana gelmiş meydan çeşmelerindendir. En üst kısımda geometrik bezemeler ve çiçek dallarıyla süslenmiş ilk bölüm. İkinci bölümde ana süslemeleriyle kısa bir ayet ile geleneksel istiridye motifinin olduğu orta bölüm ile musluk aynasının olduğu ana bölümde değişik meyve sepetlerinin ve saksıda çiçek bezemelerinin olduğu üçüncü bölüm ve son olarak da geometrik motifli iki adet bezemenin süslediği çeşme yalağı ile gösterişli bir çeşmedir. Çeşme kurnası değişmiş ve yeni çeşmelerden kullanılmış olup genel olarak Girayoğlu çeşmesi son dönemde yapılan restorasyonun bariz izlerini taşımaktadır.