BAŞOTURAK CAMİİ ŞADIRVANI – İZMİR

Anafartalar Caddesi ile Kemeraltı 863 Sokak’ın birleştiği köşede yer alan Başdurak Camii, kurucusu Hacı Hüseyin Camii olarak biliniyor. Geçmiş yıllarda Başoturak olarak anılan bölgede bulunan Camii, günlük dilde daha kolay söylendiği için zamanla Başdurak olarak anılmaya başlamış. Tam olarak bilinmeyen bir tarihte ve nedenle yıkılan medrese ile birlikte inşa edilmiş olan Başdurak camii ve sebili hakkında en eski bilgilere Evliya Çelebinin Seyahatnamesinden ulaşabiliyoruz. Camide, kuruluşuna dair herhangi bir yazılı bilgi yok fakat Seyahatnamede giriş kapısı üzerinde, tahıl tüccarı Hacı Hüseyin tarafından 1652 de yaptırıldığını belirten bir kitabenin bulunduğundan söz ediliyor. Sebil bugün işlevini yerine getirmesine rağmen kötü bir görünüm arz ediyor.