AKMAZ ÇEŞME – İZMİR

Kızlarağası Hanı Batı Cephesinde Akmaz Çeşme Halim Ağa Çarşısı olarak bilinen bölgede, Hisar Camii, 906. 902. ve 871. Sokaklar ile çevrili, iki katlı ve avlulu Kızlarağası Hanı batı yönü cephesindeki akmaz çeşmenin orada ne aradığı araştırmacılar için ilginç bir konudur. Han, Sultan III. Ahmet ile Sultan I. Mahmut un Darüssaade ağalıklarını yapan Hacı Beşir Ağa tarafından 1744 yılında yaptırılır. Ancak çeşmenin kitabesinde 1675 tarihi vardır. Bu nedenle ya çeşme bir başka yerden buraya getirilerek yerleştirmiştir, ya da hanın yapımından önce aynı yerde bulunan bir çeşmenin kitabesi öylece bırakılmıştır.

Çeşme nişinin üzerinde yer alan, 70 x 9 cm ölçülerinde olan kitabe tek satır, iki sütundur. Talik hatla yazılan kitabe metni şu şekildedir : Ab-ı nabın nuş edüb Ali didi tarihini Hamdillah akdı bugün çeşme-i ab-ı hayat (Anlamı : Berrak suyunu içip Ali dedi tarihini Allaha hamd olsun aktı bugün hayat suyu çeşmesi)…” [Kaynak : İzmir Su Yapıları (Çeşme, Sebil, Şadırvan), Gül Geyik, Yüksek Lisans Tezi, Atatürk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Sanat Tarihi Anabilim Dalı, Erzurum-2007, s.51].