SULTAN I.MURAT HÜDAVENDİGAR CAMİİ VE KÜLLİYESİ – BURSA

Hüdavendigar Camii ve Külliyesi, 1365-1366 yıllarında Sultan 1. Murad tarafından Bursa‘da yaptırılmıştır. Bu yüzden Sultan 1. Murad Külliyesi olarak da anılmaktadır. Külliye, Bursa şehrinin, Bizanslılar döneminden beri var olan en eski mahallerinden birinde yer almaktadır. Külliye; cami, medrese, türbe hamam ve imaret gibi bölümlerden oluşur. Ancak burada diğer külliyelerin aksine; ayrı bir yapı olarak olması gereken medrese bölümü cami ile aynı çatı altında yer almaktadır.

Hüdavendigar Camii ve Külliyesi Bölümleri

Hüdavendigar Camii: Klasik ters T planıyla inşa edilmiştir. Ancak caminin giriş bölümü ve kemerleri; Bursa’daki erken dönem Osmanlı camilerinden, yapısal özellikler açısından farklılıklar taşımaktadır. Hüdavendigar Camii’nin bulunduğu yapı iki katlı olup alt katı ibadethane üst katı medrese olarak kullanılmaktadır. Caminin ibadethane olarak kullanılan alt katında, orta kubbenin altında asıl namaz kılınan alan ve bu alanın yanlarında birer eyvan yer alır. İki eyvan dışında altı adet odası olan caminin, kubbesinin altında bir de şadırvan bulunur. Yapının en ilginç özelliklerinden biri ise mihrabın üzerindeki dua edilen odaya açılan penceredir. Dar bir geçitle varılabilen pencereye ait odanın, zamanında Sultan Murad’a ait olduğu tahmin edilmektedir.

Hüdavendigar Camii’nin iki yanında yer alan merdivenlerden çıkılan üst kattaki medrese bölümünde ise bir koridor ve bu koridordan girilen toplam 18 oda bulunmaktadır. Medresenin; üstlerinde mermer lentoların bulunduğu oda pencereleri, demir parmaklıklardan meydana gelmiştir. Ayrıca cami taş, tuğla ve devşirme malzemelerle örülen oldukça kalın duvarlara sahiptir.