MERKEZ ÇARŞI CAMİ – SARUHANLI – MANİSA

Saruhanlı, Ege’yi İstanbul’a bağlayan İzmir-İstanbul devlet karayolunun üzerinde Manisa’ya 19 km, Akhisar’a 33 km uzaklıktadır. Batıyı Anadolu’ya bağlayan demiryolu, topraklarını ikiye bölerek İç Anadolu’ya doğru uzanır. İlçe kuzey ve kuzeydoğusundan Akhisar’a ve Gölmarmara’ya batısından Kınık-Bergama, güneyinden Turgutlu ve Ahmetli, güneybatısından Manisa ile çevrelenmiştir. İlçenin 8’i merkezde 42’i taşrada olmak üzere 50 mahallesi bulunmaktadır.

Saruhanlı’nın kesin kuruluş tarihi bilinmiyorsa da (1313-1437) Saruhan Beyliği döneminde kurulduğu düşünülmektedir. Bölgeye ilk yerleşenler göçebelik geleneğinden Yörük Türklerinden geliyordu.

Çarşı merkez cami Saruhanlı’nın ilk camilerinden ve Saruhanoğulları beyliğinden kaldığı düşünülmektedir. (Yazılı kayıt bulunamadı.) Kitabesi bulunmayan cami yıkılan ilk caminin yerinde yapılmıştır. Eski camiden sadece minaresi ayakta kalmıştır. Yeni yapılan Çarşı camide bir tane eski camiden kalan minare ile yeni yapılan caminin minaresi ile iki ayrı minaresi olması ilginç hale getirmektedir.

Kaynak: Anonim