KALE CAMİ – SİVAS

Sivas merkez Eski kale mahallesindedir

Padişah III. Murad zamanı vezirlerinden Sivas Beylerbeyi Murad Paşa tarafından 1580 yılında yaptırılan camii 18.75 x16.70 m. boyutlarında olup kareye yakın dikdörtgen plana sahiptir. Tamamen kesme taştan yapılmıştır. Girişin sağında tuğla minare yer alır. Minare şerefesinin alt kısmı mukarnaslıdır.

Ana mekân girişinin hemen solundaki merdivenlerden kadınlar kısmına çıkılır.

Kare mekândan sekizgen kasnağa geçilir, bunun da üzerinde onaltıgenden kasnak bulunur ve kubbe bu bölüm üzerine oturtulmuştur.

Yüksek bir dikdörtgen çerçeve içerisine yerleştirilmiş bulunan mermer mihrap nişinin üstü mukarnas dolguludur. Mihrabın yanında dokuz basamaklı zarif bir minber yer alır.

YAPILAN ONARIMLAR: 1989 ve 2000 yıllarında çatıya kurşun kaplanmış, sıva ve boyası yapılmıştır. 2007 yılında çürüyen taşlar değiştirilerek eksik kısımlar tamamlanmış, taş yüzeyleri temizlenmiş, duvarlar güçlendirilmiş ve üst örtü bakır kaplanmıştır. 2010 yılında yeniden genel onarımı yapılmıştır.

KAYNAK: SİVAS KÜLTÜR VARLIKLARI ENVANTERİ