BOYACI ALİ CAMİİ – KON. EREĞLİ / KONYA

Boyacı Ali Mahallesi’nde, müze binasının güney bitişiğinde bulunmaktadır. Mescit 1950 yılına kadar Hacı Hasan Efendi Medresesi’nin içinde idi. Fakat bu medrese yıkılmış ve sadece mescit kalmıştır. Mescidin bitişiğinde tabhane denilen bir dinlenme odası vardır. Mescit ve tabhane gayri muntazam taşla yapılmıştır. Kare planlı moloz taştan yapılan mescidin üzeri merkezi bir kubbe ile örtülüdür. İç mekânında bezeme elemanına rastlanmamaktadır.

Mescidin ve tabhanenin kapı söveleri mor mermerdendir. Mescit kapısının üzerinde Arapça bir kitabe bulunmaktadır. Kitabeye göre mescidi 1551 yılında Kanuni Sultan Süleyman’ın hükümdarlık yıllarında Aksaraylı Ali oğlu Hasan yapmıştır. Mihrabın üstünde kıble tarafında bir adet, solunda da altta ve üstte birer penceresi vardır.

Mescidin sağındaki tabhaneye açılan bir kapı bulunmaktadır. Tabhanede de yukarıda bir pencere bulunur. Batı tarafında da iki pencere vardır. Tabhanenin kıble duvarında bir ocak ve iki tarafında bir duvar içinde dolap şeklinde açıklıklar vardır. Mescit 2012 yılında onarılmıştır. Tabhane de mescidin ibadet alanı olarak kullanılmıştır. Batı yönüne abdest almak için çeşmeler ilave edilmiştir.

Kaynak: Wikimapıa