ALSANCAK HOCAZADE CAMİİ – İZMİR

Alsancak semtinde Şair Eşref Bulvarı ile Ali Çetinkaya Bulvarı’nın kesiştiği köşede bulunan cami 1948-50 yılları arasında inşa edilmiştir. Hocazade Ahmet Ragıp Üzümcü Vakfı tarafından yaptırıldığından dolayı Hocazade Camii olarak ta bilinir.

Alsancak Hocazade Camii (Ahmet Ragıp Üzümcü Camii) adını banisi olan Karaburunlu Hocazade Ahmet Ragıp Üzümcü’den alan, İzmir’in Konak ilçesinde Alsancak mahallesinde bulunan cami.

YAPIMI

Alsancak Hocazade Camii, Karaburunlu üzüm tüccarı Hocazade Ahmet Ragıp Üzümcü tarafından kurulan Hocazade Ahmet Ragıp Üzümcü Vakfı tarafından yaptırılmıştır. İnşaası sırasında çevrede bulunun gayrimüslim nüfusun ihtiyaç olmadığı eleştirilerine, civarda rahatsızlığını dile getirenlerin mülkleri satın alınıp cami vakfına bağışlanarak çözüm bulunmuştur. Civardaki kilise sayısına nispetle inşa edilen ilk cami olma özelliği de taşır.

MİMARİ ÖZELLİKLERİ

Caminin mimarı Fahri Nişli’dir. Dört sıra cam ile içerisi aydınlatılan cami, aynı zamanda vitray süslemelere de sahiptir. En son 2002 yılında bir onarım görmüştür. Bunun yanında 2010’lu yıllarda caminin bahçesinde de bazı düzenlemeler ve eklemeler yapılmıştır.

GÜNÜMÜZDEKİ ÖNEMİ

Cami günümüzde yoğun bir yerleşim bölgesi içerisinde olup Şair Eşref Bulvarı ile Ali Çetinkaya Bulvarı’nın kesiştiği yerde bulunmaktadır. Alsancak semtindeki ender camilerden biri olmasının yanında mevkii sebebiyle pek çok İzmirli’nin cenaze namazı için seçilen yerlerden birisidir. Bir bakımdan İzmir’in protokol camilerinden birisidir.

İstanbul için Teşvikiye Camii neyse İzmir için Hocazade Camii odur. İzmir’in ileri gelenleri için yapılan kalabalık cenaze namazları buradan kaldırılır. Alsancak mücavir alanında Alsancak garı mescidi ve büyük dershanenin oradaki bir iş hanındaki mescidi saymazsak tek camidir. aynı bölgede 6 tane kilise vardır.

Bir de yaz günleri bahçesindeki şadırvandan soğuk su akar. Bir zenginin hayratıdır. Öyle metal sebilden değil çeşmeden akar buz gibi su.