Bedestenlar

CEM SULTAN BEDESTENİ – KASTAMONU

Cem Sultan Bedesteni (1469-1474)

Eserde kitabesi bulunmadığından inşa tarihi bilinmemektedir. Ancak banisi olan Cem Sultan’ın 1469 yılında Kastamonu Sancak Beyi olduğu ve burada 5-6 yıl kaldığı bilinmektedir. Buna göre bedestenin 1469-1474 yılları arasında inşa edildiği kesindir, günümüzde ise restoran olarak hizmet vermektedir…

Bedestenler kıymetli eşya, mücevherat, silah vs.nin saklanıp pazarlandığı güvenilir, üstü kapalı mekanlardır.

Bedesten 1802 tarihinde geçirdiği yangından sonra tamir edilmiştir. 1951 yılında tekrar tamir edilip meyve ve sebze pazarı, daha sonra da urgan kapanı olarak kullanılmıştır.

2006 yılında turizm amaçlı kullanılmak üzere restore et – işlet – devret modeli çerçevesinde ihale ile kiralanmıştır. Halen yöresel ürünler satış yeri ve restoran olarak kullanılmaktadır.

Eseri anlamlı kılan bir diğer özelliği de; yıllar boyunca birbirleriyle taht mücadelesi verip savaşan Cem Sultan ve II. Beyazıt’ın Kastamonu’ya kazandırdığı Cem Sultan Bedesteni ve Penbe Han’ın asırlardır yan yana, kardeşçe bu memlekete hizmet etmesidir.

Mülkiyeti Cem Sultan Vakfına aittir.

Kaynak: İstenci