VİLNİUS’TAN – KİBARTAİ’YE RESİMLER – LİTVANYA

KİBARTAİ – LİTVANYA

Kybartai, Vilkaviškis bölgesinde, Vilkaviškis’in 16 km batısında, Kaliningrad bölgesi sınırının hemen yanında (sınır Liepona Nehri boyunca uzanan) bir kasabadır.

Kybartai Eucharistic Kurtarıcısı Kilisesi (Vytautas Landsbergis-Žemkalnis projesinin yazarı 1928’de inşa edilmiştir), Kybartai St. Aleksandras Neviškis Kilisesi (1870’den beri), Kybartai Yeni Apostolik Kilisesi (2001), Sūduva bölgesi kitapçılarının anıtı (2006). Bir bakım evi ve bir postane var. 2002 Bir şirketin çalışanları, bir gümrük deposu binasını tamir ederken Kybartai tünelini keşfetti.

TARİH

Kybartai tren istasyonu, Çarlık döneminde Verzbolovo olarak anılır. (Yaklaşık 1900)

Bir iddiaya göre Kybartus, 5 kardeş marangoz tarafından yaptırılmıştır. Ancak köyün, Kraliçe Bonn döneminde Sūduva’nın kolonileşmesi sırasında kurulduğu tarihi kaynaklardan bilinmektedir. Kybartai’den ilk olarak 1561’de bahsedildi. Jurbarkas ve Virbalis’in envanterinde, o zamanlar köyde 20 çiftlik vardı.

1856 Kybartai şehir haklarını aldı, 1861’den sonra, St.Petersburg-Varşova demiryolu kolu Lentvaris-Virbalis inşa edildiğinde ve Kybartai tren istasyonu inşa edildiğinde hızla büyümeye başladı. 1870 Kybartai St.’de kuruldu. Alexander Neviškis Cemaati. Rus yazar Ivan Turgenev’in kalıntılarının bu demiryolu ile St.Petersburg’a taşınması sırasında 1883’te toprağa verildi. 3 Eylül gece Kybartai Kilisesi’nde beslendi. 1895’te Vladimir Lenin, yurtdışından Rusya’ya seyahat ederken, Kybartai’de kısa bir süre durdu.

1914 şehrin nüfusu 10.000’di. Birinci Dünya Savaşı sırasında şehir yıkıldı, ancak kısa süre sonra kurtarıldı ve yeniden inşa edildi (1950 yılına kadar ilçenin merkeziydi). 1919 ve 1924 Kybartai’ye şehir hakları ve ayrıcalıkları verilmiştir. Küçük işletmeler kurulmaya başlandı. 1919 Žiburis Derneği bir ortaokul kurdu (daha sonra bir spor salonuna dönüştü). Litvanya, Alman, Yahudi okulları ve halk liseleri vardı.

1919 Litvanya’nın ilk futbol kulübü FK Sveikata 2006 yılında kuruldu. 1923 şehrin nüfusu 6.000’di. 1927–1928 Eucharistic Savior Kilisesi, mimar Vytautas Landsbergis-Žemkalnis’in projesine göre inşa edildi. Kybartai, Litvanya Devlet Başkanı Antanas Smetona’nın Litvanya ziyaretinin son yeriydi. 1940 15 Haziran Akşam geç saatlerde, Sovyet ordusu Litvanya’yı işgal ettikten sonra, Başkan Antanas Smetona Kybartai’den kaçtı ve Almanya’ya giden bir dereyi geçti.

II. Dünya Savaşı sırasında Kybartai tekrar sert bir darbe aldı (sadece 100 kişi kaldı). Ancak şehir iyileşti.

1945 Kybartai Ortaokulu 1964’te kuruldu. Kristijonas Donelaitis adı verildi. 1950–1959 Kybartai, ilçenin merkeziydi.

1946 3 ağustos ilçe bağlı bir şehir oldu. Sovyet döneminde, ticaret ekipmanları için bir fabrika, betonarme yapılar ve Jiesia ince seramik fabrikası için bir atölye vardı.

1998 2 Kasım Kybartai’nin arması onaylandı.

İSMİN KÖKENİ

Şehrin adı kesinlikle kişisel kökenli – Kybartas soyadından geliyor. 1561 Kasabanın adına ek olarak, envanterde yaşayanların adlarından da bahsediliyor: Yaklaşık 24 çiftçi 26 Eflak köyünde yaşıyor ve bunların dörtte biri Kibortaitis veya Kibortowicz adlarına sahip. Köyün orijinal olarak Kybartaičiai veya Kibortaičiai olarak adlandırılmış olması mümkündür ve 16. yüzyılda. 19. yüzyılın ortalarında Kybartai (Šakiai’ye benzer) oldu. Belki de soyadı aynı zamanda kısaltıldı, çünkü Kibortaičiai artık tespit edilemez.

KAYNAK: VİKİPEDİ, ÖZGÜR ANSİKLOPEDİ

FOTOĞRAFLAR 2013 YILINDA ÇEKİLMİŞTİR.