SLİEMA – MALTA

Sliema ( “Tas-Sliema”, Malta telaffuzu:  [Daet saɪ.liː.mə] ) kuzeydoğu kıyısında yer alan bir kasaba olan Malta içinde Kuzey Harbour semtinde . Büyük bir yerleşim ve ticaret bölgesi ve alışveriş, barlar, yemek ve kafe hayatı için bir merkezdir. Aynı zamanda adanın en yoğun nüfuslu şehridir.

Kıyı şeridini çevrelemek, yaz sezonunda yerel halk için verimli bir buluşma yerinin yanı sıra koşucular ve yürüyüşçüler için ideal bir yer haline gelen Sliema Cephesi olarak bilinen bir gezinti yeridir. Romantik ay yürüyüşleri, mangallar ve açık hava restoranları ve kafeleri Sliema’yı sosyal gece hayatının merkezi haline getirmiştir. Sliema ayrıca çok sayıda kayalık plajları, su sporları ve otelleri ile tanınır.

Anlamına gelen ‘barış, konfor’, karşıdan karşıya yarımadasında sakin bir balıkçı köyü zamanlar olduğu Sliema, Marsamxett Limanı dan Valletta ve sermaye şehir manzarasına sahiptir. Nüfus 1853’te artmaya başladı ve kasaba 1878’de bucak ilan edildi. Şimdi Sliema ve komşu St. Julian’a kadar olan sahil şeridi, Malta’nın ana sahil beldesini oluşturuyor.

Sliema, yaşamak için arzu edilen bir yer olarak kabul edilir ve ulusal ortalamaya kıyasla son derece yüksek emlak fiyatları ile nispeten varlıklıdır. Tarihsel olarak, şık villalar ve geleneksel Malta şehir evleri, Sliema sokaklarında sıralanmıştır. Sliema şimdi, bazıları Malta’nın en yüksek binaları arasında yer alan modern apartman bloklarıyla çevrelenmiştir. Bu, önemli trafik, park ve inşaatla ilgili gürültü kirliliği sorunlarına yol açmıştır.

Sliema sakinleri, 21. yüzyılda demografik değişimler nedeniyle değişse de, klişeleşmiş olarak İngilizceyi birinci dil olarak kullanmalarıyla tanınırlar. Maltalıların Sliema Slimiżi olarak ifade edilir

ETİMOLOJİ

Sliema , Maltaca barış anlamına gelen bir kelimedir ve birini selamlamak için kullanılmıştır. Sözcüğün triconsonantal kökü Š- LM’dir .

Sliema, adını artık var olmayan Our Lady of Good Voyage Chapel’den almış olabilir. Marsamxett Limanı’ndaki denizciler ve balıkçılar için periyodik olarak bir referans noktası olarak hizmet etti . Kilisenin yapım yaşı bilinmemekle birlikte, Malta adaları kendilerine verilmeden önce St. John Tarikatı tarafından bir haritaya dahil edilmişti.  Bu nedenle ad, Maltaca’da “Sliem Għalik Marija” olan Selam Meryem duasının ilk sözcükleriyle bağlantılı olabilir Kökeninin Arapça bir addan veya İbranice bir soyadından gelme olasılığı da vardır. TARİH

MALTA DÖNEMİ ŞÖVALYELERİ

At Büyük Kuşatma 1565 arasında, il-Qortin, bu zamanki adıyla, için bir kamp merkezi olan Türk liderliğindeki birlikleri Dragut . Kaderiyle orada karşılaştı, Sliema’nın bulunduğu Marsamxett Limanı’nın diğer tarafında Fort St. Elmo’dan bir bombardıman sonucu öldürüldü . Fort Tigné , 18. yüzyılın sonlarında St. John Şövalyeleri tarafından inşa edildi ve daha sonraki yıllarda İngilizler tarafından daha da geliştirildi.

The Matrice of Sliema ve Gzira, Our Lady Star of the Sea’ye (Stella Maris) adanmıştır.

İNGİLİZ DÖNEMİ

1855 yılında Our Lady Star of the Sea’ye adanmış yeni bir kilise (“Stella Maris”) halka açıldı. Yeni kilisenin etrafında, küçük köy bir kasabaya dönüştü. 1878’de nüfus o kadar büyüdü ki, dini yetkililer Stella Maris Kilisesi’ni kendi başına bir cemaat ilan ettirdi ve Aziz Helen’in Birkirkara semtinden ayrıldı.

Kasaba, 19. yüzyılın ikinci yarısında hızla gelişmeye başladı ve daha varlıklı Valletta sakinleri için bir yazlık tatil yeri olarak popüler hale geldi . Zarif villaları ve şehir evleri, sessiz, iç sokaklarda sıralanıyordu. Çeşitli Viktorya dönemi binaları, engebeli kayalara, çiftliklere ve hatta küçük bir kumsala bakan üç kilometrelik sahil şeridini süslüyordu. 1990 yılında terk edilmiş olan bu çiftliklerden biri, Ġnien Indipendenza (Bağımsızlık Bahçesi) olarak bilinen bir sahil bahçesine dönüştürülmüştür.

Birkaç Viktorya dönemi ve art nouveau evleri hala iç sokaklarda kalmaktadır, ancak apartman blokları ve otellerde önemli modern gelişmeler olduğu için kıyı şeridinde sadece bir avuç kalmıştır. Malta balkonlu altı geleneksel evden oluşan ayırt edici bir grup, Ix-Xatt’tan (Strand) geride kalan Belvedere Terası’nda dikkat çekici bir şekilde bozulmadan hayatta kalmıştır. Bu evler güneyde Sliema Deresi üzerinden Manoel Adası’na bakmaktadır ; evler miras korumasına sahiptir ve aralarındaki alt binalar ve Ix-Xatt yukarı doğru inşa edilemez.

İngilizler, 19. yüzyılda Sliema yarımadasında bir dizi sur inşa etti. Bunlar Sliema Point Battery (1872–76), Cambridge Battery (1878–86) ve Garden Battery (1889–94) idi. Ek olarak, 18. yüzyıl Fort Tigné de kullanımda kaldı ve Tigné yarımadasında kışlalar inşa edildi.

1881’de Tigné kışlasına su sağlamak için adadaki ilk deniz suyu damıtma tesisi Sliema’da kuruldu. 1882’de içki fabrikası hizmet dışı bırakıldı ve bugün hala ayakta olan bina o zamandan beri bir matbaa tarafından işgal edildi. Tigné Point gelişiminin gelişmesine yol açmak için su sağladığı kışlalar 2001 yılında yıkıldı.

Kasaba, Norfolk Street, Amery Street, Windsor Terrace, Graham Street, Milner Street ve Fort Cambridge gibi Malta’daki İngiliz dönemiyle bağlantılı önemli sayıda caddeye sahiptir.

Sliema, son yıllarda yoğun bir gelişme alanı olmuştur. Kule Yolu boyunca uzanan Viktorya dönemine ait evlerin tümü, modern mimari tarzda inşa edilmiş apartmanlara bırakılmıştır. Bunların birçoğu Akdeniz veya Valletta manzarasına sahiptir ancak gelişimleri tartışmalıdır. Gezinti yeri 1990’ların sonunda iyileştirildi ve özellikle sabahın erken saatlerine kadar kalabalık kaldığı ılık yaz gecelerinde, yavaş yürüyüş için yaygın bir yer. Alışveriş, öncelikle Ferries (Strand veya ix-Xatt, Tower Road ve Bisazza Caddesi) ve daha yakın zamanda açılan Tigne Point alışveriş merkezi adı verilen bir alanda yoğunlaşmıştır. Gezinti yerinde restoranlar ve kafeler bulunabilir.

Kalkınma, yüksek nüfus yoğunluğu, park sorunları ve yüksek emlak fiyatları, bölgeden pek çok gencin adanın başka bir yerinde yaşamayı seçmesine ve dolayısıyla Sliema’nın yaşlanan bir nüfustan muzdarip olmasına neden oldu. Sliema’da ikamet eden birkaç yabancı gurbetçi var. Sliema’ya net iç göç devam etmektedir. Sliema sakinleri arasında İngilizceyi birinci dil olarak kullanma yaygınlığı, adadaki diğer bölgelerden önemli ölçüde daha yüksek kalmasına rağmen azalmaktadır. Biberli Maltaca kelime ve ifadelerle İngilizce cümlelerde kod değiştirme, Sliema’nın yanı sıra St.Julian’s , Pembroke , Swieqi , Madliena , San Ġwann ve Kappara’da nispeten yaygındır.Ancak, ikisini karıştırmadan yalnızca İngilizce veya Maltaca konuşan birkaç kişi olmasına rağmen (bkz. Maltenglish ). İyi derecede İngilizce bilen ancak Malta dili ile mücadele eden çok sayıda Maltalı var ve bu, evde ve İngilizce konuşulan okullarda İngilizce kullanımını yansıtıyor. Bazı yanlış anlamalara ve klişelere rağmen, Sliema’daki insanların büyük çoğunluğu Maltaca’yı akıcı bir şekilde konuşuyor ve bunu ilk dil olarak konuşuyor.

NÜFUS VE ÖNEMLİ SAKİNLER

Sliema’nın nüfusu 20.000’in üzerindedir ve geçici olarak ikamet eden önemli bir yabancı gurbetçi cirosuna sahiptir. Kasaba, Malta’nın bağımsızlığının eski başbakanı ve mimarı olan merhum Giorgio Borġ Olivier’in ve 20. yüzyılın başında Malta’nın en önde gelen devrimci düşünürlerinden biri olan Manwel Dimech’in geçici ikametgahıydı . Mısır’da sürgünde öldü ve Lower Prince of Wales Road, onun şerefine yeniden adlandırıldı. Tas-Sliema aynı zamanda futbolcu Michael Mifsud ve müzik sanatçısı Ira Losco’nun da memleketi .

Malta’da iGaming endüstrisinin ortaya çıkması nedeniyle Sliema, başta İskandinavya olmak üzere büyük bir yabancı akını da gördü.

Birkaç ünlü kişinin doğum yeriydi: eski başbakan Alfred Sant ; Michael Falzon ait Malta İşçi Partisi ; George Stivala, 1950’lerde ve 1960’larda Avustralya’da Malta Yüksek Komiseri; Başpiskopos George Caruana’nın (1882-1951), saygıdeğer Don Nazzareno Camilleri (1906-1973), İngiliz gazeteci Peter Hitchens , vokal Marc Storace İsviçre bir ağır metal bant Krokus söz yazarı ve Dublin merkezli singer / Adrian Crowley .

Sliema, tanınmış Danimarkalı rapçi Brown D. Luxe tarafından aynı adı taşıyan bir hit şarkıyla ünlenen “Branchen” olarak bilinen ünlü Danimarkalı iGaming grubunun birkaç önemli üyesine ev sahipliği yapıyor. Aynı zamanda Branchen’ın tercih ettiği buluşma noktası olan Tower Road yakınında bulunan One Thai Restaurant’ın da mekânıdır.

O’Brien’ın Şirketler Kayıt Bürosu (CRO) ile yaptığı dosyaya göre İrlandalı milyarder Denis O’Brien , Sliema’daki Flat 6/60, Suite F, Tigne Street olarak bir “konut adresine” sahip .Malta doğumlu, Amerikalı asıllı aktör Joseph Calleia , 1963’teki emekliliğinden 1975’teki ölümüne kadar Sliema’da yaşadı

KAYNAK: VİKİPEDİ, ÖZGÜR ANSİKLOPEDİ

FOYOĞRAFLAR 2017 YILINDA ÇEKİLMİŞTİR