MALTA II

Malta tarih boyunca ticaret yollarında bir çok gemi ve tüccarın uğraması sonucunda yakın tarihimize kadar tekrar tekrar şekillenmiş bir ülkedir. Bir çok mutfak, gelenek, mimari, kültür ve tarz Malta’da var olmuş ve izlerini bırakmıştır.  Malta adasında aynı menüde Türk, Italyan, Fransız, Ingiliz, Kuzey Afrika, Ispanyol, Yunan, asya ve rus mutfaklarının tümünü servis eden restoranlar bulunuyor.

Malta 1964 yılına kadar İngiliz sömürgesinde kalmıştır. Bağımsızlığını ilan ettikten sonra cumhuriyet olmuş ve 2004 yılında Avrupa Birliği’ne katılmıştır. Birçok rengi bir arada görebileceğiniz Malta adasında tüm kültürlerden insanlar ingiliz genel yaşam tarzına uyum sağlamış şekilde yaşamaktadır. Bu nedenle İngilizce dil egitimlerinde muhteşem bir pratik kaynağıdır. Malta-Gozo-Comino adalarından oluşan bu üçlü ada ülkesinde Malta kültürel, iş ve Malta dil okullarının merkezi durumundadır. Gozo ikinci büyük adasıdır ve burada balıkçılık, turizm, el sanatları ve tarım öne çıkmaktadır. Comino üçlünün en küçüğüdür. Oteller ve geniş bir yüz ölçümünden oluşur.

MALTA NEREDE?

Malta İtalya’nın alt tarafına doğru baktığınızda üç takım adadan oluşan çok büyük bir ada ülkesidir. Valetta içlerindeki en büyük adadır. Malta Akdeniz’de italya’nın güneyindedir. Malta Adası’nın Büyülüğü 246 kilometrekarelik (diger iki adayla birlikte Malta’nın büyüklüğü 316 km2’yi aşıyor) bir yüzölçümüne sahiptir. Valetta merkez olarak anılmaktadır. Buradaki nüfus gelen öğrenciler ve turistler hariç 409,259 ‘dur. Turist ve ögrenciler ile 1 milyonu aşan bir toplam nüfusa sahiptir. Dil okulları ise ikinci büyük merkez olan St Julians’dadır. Genel olarak cografyası inişli çıkışlı küçük tepelerden oluşmaktadır. Malta hakkında sürekli güneş alan bir italyan – ingiliz karışım ülkesi olarak düşünülebilir.

Türkiye – Büyükada 6 km²,

Malta Adası 325 km2’dir.

Malta büyük bir adadır.

Malta tamamı şehirleşmiş bir ada ülkesidir, kuş uçuşu 40 km lik bir gök mesafesidir. İlk büyük adası Malta, diger küçük adalar Gozo, Comino adalarıdır. Gozo Valettayı içine alan Malta Adası’nın yarısından küçüktür. Comino 4 km büyüklügünde genellikle aktiviteler ve turistik etkinlikler adası olarak bilinen en küçük adadır.

Bir ucundan diğerine 5 saat kadar seyahat süresi bulunur. Çevresi güzel sahiller ve küçük sahil yerleşimleri ile kaplıdır. Türkiye’den Malta’ya uçakla gidilir.

MALTA’NIN RESMİ DİLİ NEDİR?

Malta’nın resmi dili İngilizce ve Maltacadır. İtalyanca konuşanlara da oldukça fazla rastlanan adada Maltaca İngilizceden daha az kullanılmaktadır. Genellikle Malta adasının dış kesimlerine doğru seyahat ettiğinizde yerel dili duyarsınız. merkezlerde çoklukla İngilizce hakimdir. Zaman zaman kendi arasında Maltaca konuşan yerelleri duyabilirsiniz ancak bu İngilizce dil gelişiminizi etkilemez. Ada çok fazla yabancı turist ve öğrenci ile doludur. Ana nüfusun birçoğu da dış ülkelerden göçmüş bireyler olduğundan karma bir İngilizce hâkim ve geçerlidir.

Tüm resmi evraklar, yol tabelaları, kimlik, kart ve bilgilendirmeler, restoran menüleri ingilizcedir. Malta resmi dili ingilizcedir. malta sokak tabelaları, uyarı ve formlar ingilizcedir.

MALTA HAVA DURUMU

365 gün güneş olmasa da Malta genellikle sıcak bir ülkedir. Yaz aylarında sıcak sevenler için oldukça keyifli bir yerdir. 35 derecelere varan sıcaklıklar görünmektedir. Hava kış aylarında 10-20 derece arasında olur. Kış geceleri 2-3 dereceler görünebilir. Kış ve sonbahar aylarında yağmurludur. Türkiye’de İzmir havası ve iklimi ile kıyaslanabilir. Aralarında genel olarak 1-2 derece fark vardır. Malta hava durumu tahminlerini görüntülediğimizde genel olarak güneş ve bulutsuz gökyüzü ile karşılaşırız.

MALTA EKONOMİSİ

Malta Ekonomisi doğal taş kaynakları ve turizmin bir dalı olan yurtdışı dil okulu öğrencilerinden gelen gelirler ile yürümektedir. Malta halkı rahat bir hayat sürer. Avrupa birliği destek projeleri adayı geliştirmiş ve modern hale getirmiştir. Bu hali ile değer kazanan Malta halkı varlıklı bir yaşam sürer.

Bir çok genç yatırımcı, işveren, girişimci Malta’da uygun vergi oranları nedeniyle şirket merkezleri kurar ve çoğu şirketini tamamen taşır. Bu nedenle canlı ve hızlı bir iş – sosyal yaşantısı vardır.

MALTA’DA HANGİ MUTFAKLAR VAR?

Malta çok uluslu bir yapıya sahiptir. Ada birçok farklı ülkeye yakın olduğundan, her ülkeden aldığı yemekleri vardır. İtalyan, İngiliz, arap, Türk, çin, japon, asya ve daha bir çok mutfak ve yemek çeşidi Malta’da görülebilir. Ülke genelinde İtalyan mutfağı ağırlıktadır.

Pizza ve makarna çeşitlerinin yanında deniz ürünleri, kabuklu deniz canlıları, balık, kalamar, ahtapot fazlaca bulunabilir. Adaya özel bir balık çorbası, yağlı ekmek Malta’nın yerel lezzetidir. Lampuki böreği adında her sofrada bulunan bir Malta sushi’dir. Dülger balığı filetosundan çıkarılmış ince dilimleri hamur ve sebze ile sararak soslar ve sunarlar.

Malta’da çok fazla tavşan yaşar. Bunun sonucu olarak bir çok tavşan yemeği bulunur. Başta yahni olmak üzere tavşan birkaç çeşit yemekte bulunur.  Lewz adlı pişi benzeri bir tatlı Malta’da popülerdir. İtalyan kahveleri, buzlu kahveler ve kinni adında yerel bir Malta içeceği tercih edilir. Malta’ya özel Kalamar dolması, mürekkep balığı, lampuki balığı (Türkiye’deki çupraya benzer) gibi bir çok özel yemek üretiyorlar.

Bugün yüzlerce restoran Malta’da onlarca farklı mutfağı servis ediyor. Bu nedenle kendi damak tadınıza göre bir restoran ve birkaç farklı çeşit yemek mutlaka bulacağınıza inanılır.

MALTA İNSANI

Genel olarak mutlu, sakin, kendi halinde insanlardır. Diğer insanlara, özgürlüklere karışmayan, ailesi ve sevdikleri ile kendi yaşantısına bakan insanlardır. Çoğu devlet ve özel kurumlarda çalışır. Yaşlılar çoğunlukla emeklidir. Seyahat eder ya da adanın keyifli, sakin yerlerinde hayatlarını yaşarlar. Yardımsever ve dost bir duruşa sahiptirler.

Malta’da başta İtalyanlar ve İngilizler, Maltalılar olmak üzere çok toplumdan, birçok genç ve sosyal insan yaşamaktadır. Burada bitmeyen bir sosyal döngü bulunmaktadır. Gündüz saatlerinde genelde okullarında, işlerinde olan insanlar, öğleden sonra ülkede sosyalleşmekte, etkinliklere, konserlere, kaliteli kafelere giderek zaman geçirmektedirler.

Malta insanı sıcak kanlı, iyilik sever, sempatiktir. sinirli ya da saldırgan değillerdir.

MALTA’DA HANGİ DİL KONUŞULUR?

Malta eğitim sistemi çok kalitelidir. Öğretim süresince tüm öğrencilere Malta’ca ve ana dile yakın seviyelere ulaşana kadar İngilizce eğitimi verilir. Bu nedenle Malta’da tüm vatandaşlar iyi derecede İngilizce konuşur. Sosyal hayatlarında kendi tercihleri ve o an uygun gördükleri şekilde İngilizce ya da Malta’ca kullanabilir.

Malta’nın resmi dili İngilizce ve Maltacadır. İtalyanca konuşanlara da oldukça fazla rastlanan adada Maltaca İngilizceden daha az kullanılmaktadır. Malta halkı arasında günlük dil kullanımında İngilizce konuşulur. Zaman zaman kendi arasında Maltaca konuşan yerelleri dıyaroz ancak bu İngilizce dil öğrenimizi yavaşlatacak oranlarda değildir. Malta’da bir çok yabancı turist ve öğrenci vardır. Ana nüfusun birçoğu da dış ülkelerden göçmüş bireyler olduğundan karma bir İngilizce hâkim ve geçerlidir.

KAYNAK: WAYOUT

FOTOĞRAFLAR 2010 YILINDA ÇEKİLMİŞTİR