BEJBAİNİGAS JAUNAUAS MARY KATEDRALİ – JELGAVA / LETONYA

Lekesiz Meryem Katedrali veya Our Lady Katedrali  ( Letonya : Jelgavas Bezvainīgās Jaunavas Marijas Romanlar katoļu katedrāle ) katedral kilise olan Jelgava Piskoposluk yer almaktadır.

Kilise, mimar KE Strandmanis’in projesine göre 1906 yılında inşa edilmiştir. Bina, dekoratif unsurlarla zengin bir şekilde dekore edilmiş, sözde Gotik tarzda tasarlanmıştır. Girişin yukarısında yerel bir sanat eseri var – kısma “Kutsal Akşam Yemeği”. Kilise II.Dünya Savaşı sırasında yanmış, restorasyonu ancak 1992 yılında kilise kulesinin eski haliyle restore edilmesiyle tamamlanmıştır. 1996 yılında, Papa John Paul II kiliseye bir katedral statüsü verdi.

TARİH

1904’te çökme riski nedeniyle yıkılan bir önceki kilise 1630’dan kalmadır. Yeni kilise 1906’da inşa edilmiş ve Carl Strandmann tarafından tasarlanmış ve Aziz George onuruna kutsanmıştır. 1925’te Piskopos Jāzeps Rancāns, kiliseyi Lekesiz Bakire’ye yeniden adadı. İkinci Dünya Savaşı sırasında , Temmuz 1944’te kilise yandı. Savaştan sonra kilisenin restorasyonu, eski duvarların yapı taşlarını yapı malzemesi olarak kullanmaya başladı. Çalışmalar 1958 yılına kadar sürdü. Daha fazla restorasyon çalışması ve iç dekorasyon 1969’da tamamlandı. 2 Aralık 1995’te Papa II . Jean Paul’un Apostolicum ministerium Bula’sında Jelgava Piskoposluğu’nun kurulması ile kilise katedral statüsüne yükseltildi.

KAYNAK : VİKİPEDİ, ÖZGÜR ANSİKLOPEDİ

FOTOĞRAFLAR 2016 YILINDA ÇEKİLMİŞTİR.