MÜTAREKE ANITI – MUDANYA / BURSA

Türkiye’nin ilk kadın heykeltıraşı Sabiha Bengütaş’ın adı, Mudanya Mütareke Heykeli’yle yaşıyor. Batı Cephesi Komutanı giysisiyle Mudanya Mütarekesi’ni sembolize eden, Mudanya’da Mütareke Evi’nin güneyindeki alanda düzenlenen park içinde, dikdörtgen kaide üzerindeki İsmet İnönü heykelinden oluşan anıttır.

1981 yılına kadar İskele Meydanı’nda bulunan anıt sonradan Mütareke Evi’nin bulunduğu yere alınmıştır. Heykelin kaidesinin taşları Armutlu’dan getirilmiştir. Mudanya’daki İnönü Abidesi yeryüzünde ilk defa bir kadın tarafından hazırlanan anıttır. Sabiha Bengütaş, Mudanya Mütarekesi’ne izafeten, Mudanya’da dikilmek üzere Hayri İpar’ın teşebbüsüyle yapılması kararlaştırılan İnönü heykelinin müsabakasını kazanmış bulunmaktaydı. Sanatkâr, heykelin maketini Ankara’da hazırladıktan sonra Roma’ya gitmiş ve çalışmalarına başlamıştır.

Kaynak: Bursa Belediyesi