ATATÜRK ANITI – KONYA EREĞLİ – KONYA

Ereğli halkı Cumhuriyet’in kuruluş ve gelişmesinde başta yüce Atatürk olmak üzere, devletin kuruluşunda hayatlarını feda eden ve vatanın bayındırlaşmasında hizmeti geçenleri daima minnetle anmış, devrimlerinin etrafında bir pervane gibi dönmüş ve ilkelerine de sahip çıkmıştır. Yurdun her tarafında bilinen bir gerçek Ereğli‘lerin her türlü yenilik yanında, devrimlerine ve ilkelerine bağlılığın, çağdaş uygarlık düzeyine çıkmanın bir işareti ve bayrağı olarak görür. Onun içindir ki, başta 1937 yılında kurulan Ereğli Fabrikası ve onun önündeki Atatürk büstü her geçen yıl sayısı artırılarak, Atatürk, Öğretmen Abdurrahim, ilkokulları , Cumhuriyet Lisesi, Kız Meslek Lisesi, Ticaret Lisesi, Endüstri Meslek Lisesi, İvriz Öğretmen Lisesi ile Garnizon Komutanlığı, Jandarma Komutanlığı, Sanayi Çarşısı ve Ersu Fabrikası önlerinde değişik stillerde Atatürk büstleri yapılmıştır.

Bu anlayış içinde Ereğli‘ye ve Ereğli’nin Atatürk sevgisine uygun bir anıt yapımı için 16/08/1971 tarihinde bir Atatürk Anıtı Yaptırma Derneği kurulmuş. Bu anıt, Türkiye’de alan, motif, çevre ve hacmi ile Anıtkabir’den sonra en büyük anıt olmuştur. Prof. Heykeltıraş Tamer Başoğlu tarafında planı çizilen ve dökümü yaptırılan Anıt için bu güne kadar 5.313.816 TL gelir sağlanmış ve 5.302.472 TL’de gider olmuştur ve 14 Aralık 1981 tarihinde Konya 11. Ordu ve Sıkı Yönetim Komutanı Sayın Orgeneral Bedrettin Demirel ile Konya Valisi Lütfi Tuncel tarafından açılışı yapılmıştır.

Kaynak: Geçmişten günümüze Ereğli (Hasan Nar)