ESKİ BALIKLIOVA KÖY ÇEŞMESİ – KARABURUN / İZMİR
Karaburun yarımadasının doğu yakasında yer alan Balıklıova, İlkçağ’da iki İon şehir devleti; Erythrai ile Klazomenai’nin sınırlarında hayat bulur bir konumdaydı. Perslerin Batı Anadolu’yu istila ettiği zamanlara dek ulaşan köklü geçmişi yanında bugün estetikten yoksun yazlıkçı evleri, kıyıdaki kumsalı ve balıkçı barınağı ile kendi kabuğunda mütevazı bir sahil yerleşimi olarak dikkat çekiyor.
1968 yılındaki depremden dolayı köyün üzerine Akdağ’dan kayalıkların koparak köye düşmesi korkuya neden olmuş ve bu nedenle insanlar bu yerleşim yerini terk ederek yaklaşık 1 kilometre aşağıdaki günümüz deniz kıyısındaki Balıklıova bölgesine taşınmış. Bu taşınma sürecinde de Eski Balıklıova evlerinin birçoğu, ovadakilere malzeme gayesiyle yerlerinden sökülmüş; eski köy dağın eteğinde çıplak bırakılmış. Burada imkânsızlıklar ve yoksulluğu göz ardı etmemeliyiz.
Çeşme köyün ana yolunda, mezarlık karşısında, iki gözlü kemerli, kesme taş, yığma taş ile devşirme malzemelerden yapılmıştır. Çeşmenin bir gözü kapatılmıştır. Diğer gözünden su akmaktadır.
Fotoğraflar: Mustafa Gürelli