MEVLEVİ CAMİİ (TÜRBE) – AFYONKARAHİSAR

Afyonkarahisar’daki inanç turizmi açısından en önemli ziyaretgâh, Mevlevi (Türbe) Camisinin içinde yer almaktadır, çünkü proje kapsamında yapılan çalışmada, şehrin diğer kısımlarındaki ziyaretgâhlarda medfun bulunan zatların önemli bir kısmının da Mevlevi dergâhının ve dolayısı ile Sultan Divanî’nin ya da babası Abâ Puşî Veli’nin talebeleri olduğu bilgisine ulaşılmıştır.

Türbe Camisinde erkek cemaatin namaz kıldığı yerin soluna gelen kısımda bulunan sandukalardan birincisinde Furuni Dede, hemen yanındaki sandukanın kapladığı alanda Kemal Çelebi, Celal Çelebi ve Mehmet Raşit Çelebi, üçüncü sandukada Şeyh Murat Çelebi, dördüncü sandukada Baki Efendi medfun bulunmaktadır. Yanında cami ile semahaneyi ayıracak şekilde parmaklık bulunan yüksek sanduka Sultan Divanî (Semaî Mehmed Çelebi) Hazretleri’ne aittir, babası Abâ Puşî Veli’nin sandukası da hemen onun bitişiğindedir. Bundan sonraki üç sanduka sırası ile Hızır Şah Çelebi, İlyas Çelebi ve Şadi’nindir. Abâ Puş Veli’nin ayakucunda, sandukasız olarak İran Şahı İsmail’in oğlu Elkas Mirza medfundur. Bu bölümde arkada kalan iki sandukanın birinde Kemalettin Çelebi’nin kızı Bahar Hatun, diğerinde Ziya Çelebi’nin kızı Mutahhara Hatun bulunmaktadır. Şahidi’nin ayak ucundaki sandukanın kapladığı alanda ise Rıza ve Baha Çelebiler medfundur (Aygen, 1973: 55 – 56).

Türbe Camisinin eskiden mezarlık olan ve pek çok önemli şahsiyetin gömülü olduğu bahçesinde (Hasan Özpunar, Görüşme: 12.05.2015), caminin giriş kapısının hemen karşısında vatan şairi Namık Kemâl’in annesinin mezarı da mevcuttur.

KAYNAK: AFYONKARAHİSAR İNANÇ TURİZMİ