II. BEYAZIT OĞLU ŞEHZADE AHMET TÜRBESİ – BURSA

Muradiye Camii bahçesindeki türbelerden biridir. Sultan II. Bayezıt’ın oğlu, Amasya’da 1466 yılında doğan Şehzade Ahmet için Yavuz Sultan Selim tarafından kardeşi Şehzade Ahmet için yaptırılmıştır.
Şehzade Ahmet, Amasya Sancakbeyliği yapmıştır. Kardeşi Yavuz Selim tarafından, 919/1513 yılında yay kirişiyle boğdurulmuştur. Mezarı, 1514 yılında mimar Alaaddin tarafından Muradiye’de yapılmıştır.
Sekizgen planlı ve önünde Bursa Kemeri mermer bir giriş bölümü vardır. İçi mavi-beyaz bordür, altıgen firuze ve lacivert levha çinilerle kaplıdır.
Türbede Şehzade Ahmet’in dışında; kardeşi Şehinşah ve Sofu Sultan, Şehzade Ahmet’in annesi Bülbül Hatun, Şehzade Şehinşah’ın oğlu Mehmet ve Şehzade Ahmet’in kızı Kamer Sultan’ın mermer sandukaları vardır.
Altta ve üstte yedişer pencere ile aydınlatılmaktadır. Alttaki pencereler mermer söve ile çevrilmiş olup sivri kemerlidir. Kasnağın alt bölümündeki mermer kornişin her bir tarafında üçer motif bulunmaktadır. Bu motiflerin çoğunda Süleyman Mührü kullanılmıştır. Yapı, Vakıflar Genel Müdürlüğü mülkiyetindedir.
Kaynak: Bursa İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü