BALÇOVA İLÇESİ – İZMİR

Balçova, İzmir Büyükşehir Belediye’si sınırları içinde kalan Balçova’nın kent merkezine uzaklığı 8 kilometre olup, nüfusu 77.941(31/12/2011) kişidir. İlçenin yüzölçümü 2890 hektardır. İzmir’in büyükşehir ilçelerinden biridir.

İlçenin doğusunda Konak, batısında Narlıdere, güney ve güneydoğuda Karabağlar kuzeyinde ise İzmir Körfezi bulunmaktadır. Bu konumuyla Balçova İlçesi, at nalı şeklindeki İzmir Körfezi’nin güney kıyılarında yer almaktadır. İlçe merkezinin yayılım alan denizden uzak 20 ile 80 metre arası değişmektedir. İlçenin havaalanına uzaklığı ise 18 kilometredir. Balçova, Anakent sınırları içerisinde yer alır. İlçe denize yakın yani kuzey tarafa kurulmuştur. Güney tarafı ise orman ve dağlarla kaplıdır. Yüzölçümü 17 km2 olup nüfus yoğunluğu 3229’dur. Konak ilçesine bağlıyken 3.6.1992 tarihli 3806 sayılı kânunla ilçe olmuştur. Balçova Termal Tesisleri, Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp fakültesi ve Türkiye’nin ikinci büyük teleferiği bu ilçenin sınırları içindedir. Ancak 2008 yılında güvenlik sebebiyle kapatılmıştır.

BALÇOVA ADI NEREDEN GELİYOR?

Eski dönemlerde Ayesefit olarak anılan köyün adı; köy arazisinin büyük bir kısmının balçık olması nedeniyle, Balçık Havi olarak değişmiş ve daha sonra, söylene söylene Balçık Ova birleşerek bugünkü ismi olan Balçova adını almıştır.

TARİHÇE

Balçova’nın tarihteki yeri ilçede bulunan kaplıcaların tarihi ile aynı döneme rastlar. Bu tarih M.Ö.1200 yıllarına denk gelir. Dünyanın en önemli destanlarından biri olan İlyada ve Odesia’nın yazarı olan şair Homeros M.Ö. 8 yy. da İzmir’de yaşamıştır. Homeros’un İlyada Destanı’nın bir bölümünde bahsettiği Agamemnon ve Menelaos Troia “Truva” seferini yapan Akhai ordusunun başında bulunan iki komutandır.

Askerlerin burada şifa bulması ve de yaralarının iyileşmesi üzerine şifalı suyun çıktığı yerlere tesis olarak kapalı hücreler yapılıştır. Tüm Anadolu’nun olduğu gibi tarih boyunca birçok medeniyetin hâkimiyeti altına girmiştir.

Türklerin bölgeye gelmesi 1300’lü yıllarda hâkimiyet kurması ise 1400’lü yıllarda olmuştur. 1910 yılına ait İzmir Vilayeti Haritası’nda Balçova Köyü olarak adlandırılan bölgede ilk belediye 01.03.1963 yılında kurulmuştur.

İlçe 1980 yılında Narlıdere merkez olarak şube konumuna gelmiş, 03.06.1992 tarihinde ise tekrar belediye durumuna getirilmiştir. İlçenin tarihi İzmir’in tarihi ile iç içe olup, tahminen 3000 yıllık bir geçmişe sahiptir. İlçenin ilk sakinleri bugünkü Narlıdere’nin deniz kenarında oturmakta idiler. O dönem denizlerden gelen korsan istilasından kurtulmak için bugünkü Balçova’nın kurulduğu eski Balçova köyüne göç ederek yerleşmişlerdir.

O dönemde Ayesefit olarak kullanılan köyün adı, köy arazisinin büyük bir kısmının balçık olması nedeniyle Balçık Havi olarak değişmiş ve daha sonra ise bugünkü ismi olan Balçova adını almıştır.

Çeşitli medeniyetlerin yer aldığı Balçova’da bugün Romalılardan kalma Agamemnon Kaplıcaları ve Yunanlılardan kalma bir su kuyusu ve mahzeni bulunmaktadır.

BALÇOVA’DA TURİZM:

İlçede herhangi bir tarihi eser olmayıp termal tesisleri ile teleferik tesisi, ormanlık alanları, baraj gölü ile İnciraltı Gençlik Parkı, sahili ve Çakal Burnu Dalyanı ilçenin doğal güzellikleridir.

Teleferik tesislerinin altında bulunan orman içi piknik alanı, modern bir tesis haline getirilerek hizmete açılmıştır. İlçede; manastır yürüyüş yolu, baraj yolu, İnciraltı yürüyüş yolu, termal hotel içi yürüyüş yolu gibi alternatif yürüyüş güzergâhları mevcuttur.

BALÇOVA – TELEFERİK:

İzmirlilerin Balçova’ya çok sık aralıklarla seferler yapan belediye otobüsleri ile günün her saatinde ulaşabilecekleri bir piknik alanıdır. Teleferik ile üç dakika süren ve enfes bir İzmir manzarasının eşlik ettiği yolculuk sonunda tepedeki tesislere ulaşılır. İsteyen, et marketten alışveriş yapıp “kendin pişir-kendin ye” bölümünden yararlanabilir, isteyen de restoranlarda yemeğini yiyebilir.

KAYNAK: İZMİR İL KÜLTÜR VE TURİZM MÜDÜRLÜĞÜ