ZABUNLAR KONAĞI (ANAMON OTELİ) – KULA – MANİSA

MANİSA’NIN Kula İlçesi’nde Zabunlar Konağı, butik otel yapılmak koşuluyla Anemon Otelleri’nin sahibi İsmail Akçura verildi. Zabunoğlu Ailesi tarafından valiliğe hibe edilen 3 katlı, 13 odalı tarihi bina, Manisa İl Özel İdaresi’nce 2006’da 500 bin YTL harcanarak restore edildi. Konak, 19’ncu yüzyıl Osmanlı mimarisinin en güzel örnekleri arasında gösteriliyor.

Binanın ana girişi doğu cephesinde bulunmaktadır. Buradan geniş bir avluya girilmektedir. Avlu yapının güney cephesi boyunca devam etmektedir. Yapının zemin katı sütunlu bir sistemle avluya açılmaktadır. Avlunun güney duvarında, yapının orta aksına kadar yer alan bir müştemilat bulunmaktadır. Ana giriş kapısına yakın bir noktadan ahşap bir merdivenle birinci ve ikinci kattaki, hayat kısmına ulaşılmaktadır. Ahşap merdivenin avlu ile bağlantısını kesen, özgün ahşap kapısı bulunmaktadır. İlk yapıldığı dönemde, hayat mekânları yarı açık mekânlardır. Avlu cephelerinde ahşap korkuluklar yer almaktadır.

İç mekânlara gelindiğinde birinci kattaki hayata üç adet eşdeğer nitelikte oda açılmaktadır. Bu odalar kuzey duvarına yaslanan ve asıl ışığını hayat cephesinden alan odalardır. İki orta odanın kuzey duvarlarının merkezinde, tepesinde aslan motifi yer alan süslemeli ocak bulunmaktadır. Ocağın iki yanında niş, dolaplar ve tepe pencereleri yer almaktadır. İkinci katta, birinci kata benzer bir plan kurgusu uygulanmıştır. İkinci katta yapının en özenli mekânı olan başoda olarak isimlendirilen kubbeli oda yer almaktadır. Kubbe geçiş elemanları ve kubbe kasnağı alçı süslenmiş tavan göbeği bulunmaktadır. Yapının kendine has karakteristik özellikleri taşıması nedeniyle özgünlük değeri bulunmaktadır. Plan, süsleme ve mekân düzenlemesine bakıldığında 19. Yüzyılın ikinci yarısında inşa edilmiştir.

KAYNAK: OTEL TANITIM