TARİHİ ESKİ KARAKOL BİNASI – TEPECİK – İZMİR

Tepecik işçiler caddesi ile 1210 sokak kesiştiği köşede olan tarihi bina burada yaşayanlar ve ileri yaşta olanlar tarafından ESKİ KARAKOL BİNASI olarak bilinmektedir. Karakol binası olarak resmi kullanımın dışında özel mülkiyede geçmiş olarak uzun yıllar Tepecik’in varlıklı aileleri tarafından ev olarak kullanılmıştır. Yakın zamanlarda terk edilen bina gün geçtikçe harap olmaktadır.
19. yüzyıl sonu Osmanlı dönem yapısı olan bina yapısı ve dış görünüşü ile çevre binalardan farklı olduğu hemen göze çarpar. İki katlı olan binada en göze çarpan özelliklerden biri pencere söveleri ve üzerindeki kemer süslemeleri ile çatı altı kartuş süslemeleri. Kartuş aralarındaki yıldız ve geometrik süslemeler de ayrı bir özellik. Tabi bina yapısının kırmızı tuğla ile olması da ayrı bir güzellik olarak görünmektedir.
Merdivenle çıkılan ikinci kat ile bodrum kattan meydana gelen bina ölçüleri de diğer binalardan farklı olması ile giriş kapısının güzelliği binanın önüne yapılan gecekondu dükkanlar tarafından gizlenmektedir.
Tepecik’in bu özel binalarının yıkılmadan ele alınıp kurtarılması ve özelliğini bozmadan sosyal bir bina oluşturulması Semtimize değer katacak güzel bir faaliyet olacaktır.
BİLGİ VE FOTOĞRAFLAR: EROL ŞAŞMAZ