REŞİT AKİF PAŞA KÜTÜPHANESİ – PINARBAŞI / KAYSERİ

Kütüphane, düzgün kesme taşlardan yapılmış, sekizgen kümbet tipi bir plana sahiptir. Doğu cephesindeki kemerli ve iki kanatlı kapısı üzerinde kitabe mevcuttur. Kitabeye göre 1905 yılında inşa edilmiştir. Diğer yedi kenarında, yine kemerli ve ahşap doğramalı yedi penceresi bulunmaktadır. Topuz şeklindeki çatısında, saçak kısmında taştan sarkıtlar yer almaktadır. Alt kat doğu batı istikametinde atılan sekiz ahşap kirişle örtülmüştür. Bu mekan batı tarafa açılmış küçük bir pencereyle aydınlatılmıştır. Kütüphanenin bulunduğu üst kata doğu cephedeki kapıdan girilmektedir. Bu kapının çevresinin tamamı, dört sıra silme ile çerçeve içerisine alınmıştır. Sekizgen planlı binanın bütün köşeleri, cepheden çıkıntı yapan plastırlarla hareketlendirilmiştir.
KAYNAK: KAYSERİ KÜLTÜR ENVANTERİ