PALANDÖKEN DAĞI – ERZURUM

Palandöken Dağı, Doğu Anadolu Bölgesinde, Erzurum’da bulunan, 3125 metre rakımlı, tektonik bir dağdır. Sadece Palandöken’e özgü bir çiçek olan Palandökenensis Mayıs ayında bulunabilmektedir. Başköy mevkiinde bir kayak merkezi bulunur.

Palandöken Dağı, Erzurum`da bulunan, 3271 metre rakımlı, tektonik bir dağdır. Başköy mevkiinde bir kayak merkezi bulunur.

Erzurum şehrinin 10 km. kadar güneyinde bulunan zirvesiyle çevrenin en yüksek noktasıdır. Erzurum şehir merkezinin 1950 metreyi bulan yüksekliğinden ve kütle olarak bir sıradağ olmasından dolayı ülkemizin 3000 metrenin üzerindeki diğer dağları gibi heybetli görünmez. Ancak mitolojide bilhassa da Anadolu`da ki birçok efsanede ismi geçer.

Palandöken, kış mevsiminde kuzey yamacında barındırdığı kar miktarı, kalitesi ve Türkiye`nin en uzun pistine sahip olan kayak merkezi ile en gözde kayak merkezi unvanına sahiptir. Dağın ismi hakkında pek çok rivayet vardır. Bunlardan en kabul göreni, pala deviren, dayandırmayan anlamında paladöken isminin zaman içinde Palandöken`e dönüşmesiyle meydana gelmiş olanıdır.

PALANDÖKEN KAYAK MERKEZİ – ERZURUM

Palandöken Kayak Merkezi; 70 km. uzunluğunda ve 25 km. genişliğinde bir alanı kaplayan Palandöken Dağları, 1993 yılında Kış Turizm Merkezi ilan edilmiştir. Bu merkez içerisinde; Erzurum (Hınıs) Boğazı, Konaklı ve Gez Yaylası’ndan oluşan 3 adet kayak merkezi bulunmaktadır. Erzurum Boğazı, aynı zamanda Palandöken Kayak Merkezi adıyla anılmaktadır. Palandöken Kayak Merkezin’de slalom ve büyük slalom yarışmaları için Uluslararası Kayak Federasyonu (FIS) tarafından tescilli iki pist bulunmaktadır. Erzurum’un güneyinde yer alan 3 bin 176 m. yüksekliğindeki Palandöken, 5 ay boyunca kayak yapmaya elverişli yapısı, kar kalitesi ve uzun pistleri ile dünyanın en önemli kayak merkezlerinden biridir. 2011 yılında 25. Dünya Üniversiteler Kış Oyunları’na ev sahipliği yapan Erzurum, Türkiye ve dünya kış turizminin yeni cazibe merkezlerinden biri olmuştur. Kış olimpiyatlarının dahi düzenlenmesine imkân tanıyan Palandöken’de pistler dünyanın en uzun ve en dik pistleri arasında yer almaktadır. Palandöken, New York Times Gazetesi tarafından belirlenen dünyadaki 41 kayak merkezi arasında 18. sırada gösterilmiştir. Kar yağışının Ekim-Kasım aylarında kendini gösterdiği Erzurum’da, kayak mevsimi Kasım ayından itibaren başlamakta ve Nisan ayının sonuna kadar sürmektedir. Palandöken, kaymaya olanak sağlayan “toz kar” özelliğini, ikliminden dolayı, bütün kayak sezonu boyunca sürdürmektedir. 2000 – 3176 metreler arasında bulunan Palandöken Kayak Merkezin’deki pistlerde 10 telesiyej, 1 teleski, 2 baby lift, 1 gondol lift hizmet vermektedir. Gondol lift ile 1000 metrelik bir tırmanışla Ejder Tepesi’ne ulaşılırken, Palandöken’de; 7 kolay, 8 orta, profesyonel (zor) ve 4 doğal pist yer almaktadır. Tüm pistlerde aynı anda yaklaşık 12 bin kişiye kayak yapma imkânı sunulmaktadır. Palandöken Kayak Merkezi; Alp disiplini ve snowboard için son derece uygun pistler sunarken; kayak dışında, yamaç paraşütü, dağcılık, snowtube, paintball gibi farklı turizm çeşitleri için de alternatif oluşturmaktadır. Palandöken Dağı’nın çevresi doğal park görünümüyle, gezi, piknik ve seyir alanı olarak dört mevsim ayrı güzellikler sunmaktadır. Palandöken, aynı zamanda bir kongre turizmi merkezidir. Çığ önleme ve suni kar sistemlerinin bulunduğu Palandöken Kayak Merkezi, bir sağlık şehri olan Erzurum’un en modern hastanelerine yalnızca 5 km. uzaklıktadır. Her seviyedeki kayakçıya hizmet verebilen Palandöken Kayak Merkezin’de, 2 adet 5 yıldızlı, 1 adet 4 yıldızlı, 1 adet 3 yıldızlı ve bir adet de 2 yıldızlı otel bulunmaktadır. Şehir merkezinde de 3 ve 2 yıldızlı çok sayıda otel bulunmaktadır. Havaalanına 15 kilometre mesafede yer alan kayak merkezinin şehir merkezine olan uzaklığı 4 kilometredir. Kayak merkezine ulaşım tatil günlerinde Erzurum Büyükşehir Belediyesi otobüsleri ile diğer günler yalnızca özel araç ve taksilerle sağlanmaktadır.

Palandöken Kayak Merkezi, Türkiye’nin doğusunda, Erzurum İli, Palandöken Dağı’nda dağ kayağı ve snowboard yapmak için bir kayak merkezidir. Kayak merkezi Erzurum’un 7 km güneybatısında yer almaktadır. 2011 Kış Universiade için yapılmıştır. Tabanı 2.200 metre ve en yüksek noktası 3125 metredir.
Erzurum denince akla ilk gelen şeylerden olan Palandöken Kayak Merkezi şehrin simgelerindendir. Kış turizmi açısından hem şehrin hem de ülkemizin en önemli noktalarındandır. 3125 metre yüksekliğe sahip Palandöken Dağının eteklerinde bulunan bu kayak merkezine yerli ve yabancı bir çok insan gelmekte. Eğer Erzurum’a kış mevsiminde gidecekseniz Palandöken Kayak Merkezinde kayak yapmayı da yapılacaklar listesine ekleyin.
Türkiye’nin önemli kış turizm merkezlerinden yılbaşında yurt içinden ve yurt dışından çok sayıda tatilciyi ağırlıyor.
Son yıllarda kış turizmine yapılan yatırımlarla adından söz ettiren ve dünyanın sayılı pistlerine sahip olan Palandöken ile Konaklı kayak merkezlerine ev sahipliği yapan Erzurum’da turizmciler, yerli ve yabancı turistler için bu yılbaşında farklı ve zengin eğlence paketi hazırladı.
Meşaleli kayak ve havai fişek gösterilerinin yapılacağı Palandöken’de çok sayıda sanatçı da Palandöken Dağı’nda hizmet veren otellerde sahne alarak, yerli ve yabancı turistlere unutulmaz bir yılbaşı gecesi yaşatacak.
Erzurum’da turistlere kayak zevkinin yanı sıra cağ kebabı, kadayıf dolması ve kesme çorbası gibi yöresel lezzetler ve birçok eğlence programı da sunulacak.
Kar kalınlığının şu sıralar 50 santimetreye ulaştığı Palandöken Dağı’ndaki otellerde, yeni yıl hazırlıkları kapsamında turistlerin kentten memnun ayrılmaları için hummalı bir çalışma yürütülüyor.