KÖSEDERE KÖYÜ – KARABURUN / İZMİR

İzmir ili Karaburun ilçesine bağlıdır. Eski adı Ağalarseki’dir. Karaburun yarımadasının en büyük köylerinden biridir.
Bütün Karaburun köyleri gibi denize uzak kurulmuştur.
Sahile 3 km. uzaktadır. İlçeye 15 km, İzmir’e 85 km mesafededir.
Karaburun yarımadasının en güzel koylarından Boyabağı, Aşağı Boyabağı ve İçmekıyısı köyümüz sınırları içindedir.
Bu üç koyda yerleşim vardır. Doğal güzelliğini korumaktadırlar.
Köyün geçim kaynağı Zeytincilik-Bağcılık-Meyvecilik olarak devam etmektedir.
Az miktarda sebzecilik ,hayvancılık ve çiçekçilik yapılmaktadır.
Ev şarabı yapılmaktadır.1970 li yıllara kadar köylü geçimini Tütün-Zeytin ve Bağcılık üçlüsüyle sağlamaktaydı. Bu üç ürün birbirini tamamlamaktaydı.
1970 li yıllara kadar tarım yapılan yörelerimiz Osmanoğlu sıracası, Mahmutoğlu sıracası, Türkmen sıracası, Manastır, Aşağı Ovacık, Karaağaç yaylalarında Tütün, Bağ ,hububat ekimi ve hayvancılık yapılırdı. Ayrıca Kavaklı, Başpınar, Allanbağarası, Aşağıpınar, Kapısça, Boyabağı içi, İçmekıyısı ve Akçamaşak yörelerimizde Zeytincilik başta olmak üzere bağ, Bahçe ,tütün ve hububat ekimi yapılırdı. Şu anda yeniden tarım yapılmaya başlanan Ovacık yaylası, 1970’li yıllardan önce köy nüfusunun yarıdan fazlasının yaz aylarında göçtüğü, 1200 dekar tarım arazisi olan bir yerdi ve bu yaylada 300 dekar üzüm bağı vardı. Yakın bir zamanda 2006 da tekrar şaraplık bağ dikimiyle ilgili çalışmalar başlamıştır. Köyümüzde yarımadanın ilk dayanışma ve yardımlaşma derneği kurulmuştur.