KİRAZOĞLU KONAĞI – TİRE / İZMİR

Tire ilçesi Atatürk Bulvarı No:7 (Ankara Caddesi) üzerindedir.
Kirazoğlu Konağı halk arasında Miralayın ya da Albayın köşkü olarak da anılmasından yola çıkarak ve çevredeki benzer binaların – konut yapılarının, örneğin Gülcüoğlu Konaklarının Kurtuluş Savaşındaki düşman tahribatından sonra 1925-27 tarihlerinde yapıldığı göz önüne alındığında, savaş sonrasında aynı dönemde yapılmış olduğu sonucuna varılabilir.
Toplam alanı 480 m².dir. 2008 yılında tapusu Kirazoğlu Ailesi tarafından Tire Belediyesi’ne devredilen tarihi Kirazoğlu Konağı’nda restorasyon çalışmaları hız kazandı. Kısa sürede bitirilmesi planlanan çalışmalar sonrası tarihi konağın alt katı Tire Belediyesi’nin kadınlara yönelik sosyal projelerinden olan “Kadın Sığınma Evi” olarak kullanılacak. Üç katlı konağın diğer bölümleri ise butik otel ve misafirhane olarak hizmet verecek. 1930 yılında Miralay Ali Cevat Lekesiz tarafından yaptırılan konak, ilçede eşsiz mimari özellikleriyle dikkat çeken yapılar arasında yer alıyor. Konağın restorasyon çalışmalarını, Yıldız Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Öğretim Üyeleri’nden Prof. Dr. Harun Baturbaygil önderliğinde uzman bir ekip üstlendi. 2 No’lu Sit Kurulu tarafından da onaylanan proje sonrasında başlayan çalışmalarda önemli mesafe alındığı bildirildi. Tire Belediyesi’nce yürütülen çalışmalar 2009 Mart ayına kadar bitirilerek, tarihi konak “Kadın Sığınma Evi ve Butik Otel” olarak hizmet vermeye başlayacak.
Not:2016 yılında Restorasyonu bitmiş ve faaliyet çalışmaları devam etmektedir.