KAPTAN SERVER BEY KONAĞI – ÜNYE/ ORDU

Ünye Yaşayan Kültürel Miras Müzesi,
“16. Yüzyıl Mimar Sinan ile başlayan klasik Osmanlı mimarisinin özelliklerini taşımaktadır. Bu sebeple ‘Türk Ahşap İşçiliği’nin izlerini görmek mümkündür.
Bu tarihi ev Kafkasya doğumlu Kaptan Server Bey’in evidir. Ev, taş zemin üzerine ahşap olarak inşa edilmiştir. Evin hemen hemen her odasında taş ocaklar bulunmaktadır. Müze evi, eski zamanlarda kullanılan mutfak eşyaları, el işlemeleri, çeyiz sandığı ve günlük kullanılan çeşitli gereçlerle süslenmiş eski bir Ünye Evi’nin günümüze taşınmış formatıdır.
Evde bulunan taşlardan birinin üzerinde 1759 Yılı (Hicri-1176) yazılı olduğu için evin en yeni ihtimaliyle 250 yılı aşkın bir tarihe sahip olduğu anlaşılmaktadır. Müze ev, Ünye Belediyesi tarafından 2015 yılında başlatılan somut olmayan kültürel mirasın korunması ve yaşatılması çalışmalarının ardından 06 Haziran 2016 tarihinde Yaşayan Kültürel Miras Müzesi’ne dönüştürülmüştür.”
Kaynak: Hedefhalk.com