GÖLYAZI DEĞİRMENİ – NİLÜFER – BURSA

Gölyazının girişinde bulunan yel değirmeni, Osmanlı dönemine ait bir yel değirmeni ve Türkiye’ de pek az yerde bulunan yapılardan biri. Bir okulun bahçesinde olan bu yapının etrafında zeytin ağaçları da var. Yel değirmeni işlevini yerine getiremez haldeyken, üzeri yoğun bitki örtüsüyle kaplıyken ve okulun kömürlüğü olarak kullanılıyorken belediyenin katkılarıyla değirmen ustası tarafından restore edilmiş ve turizme kapılarını aralamış. Değirmenin olduğu bahçeye girmek icin demir kapıdan geçiyorsunuz. Değirmenin önemli özelliği yapımında yığma taş ve kerpiç derz kullanılması Silindir şeklinde olan değirmenin açık kahverengi, taş örmeli dış cephesi var. Taşlar her bir sırada tek tek örülmüş. Değirmenin etrafı bir basamak kaldırımla çevrili. Çatısı tıpkı bir şapka gibi oturtulmuş ve karşılıklı iki yandan üçgen şeklinde pencereler bırakılmış. Pencerelerin birinden değirmenin çarkları, bir uzun demire takılarak çıkarılmış. Değirmende 12 adet çark var. Değirmenin etrafında 4-5 adım dönüldüğünde karşımıza değirmenin kapısı çıkıyor. Değirmenin kapısına çıkmak için değirmenin iki basamak merdiven var. Merdiveni çıkıp bir adım gittiğinizde kapıya ulaşıyorsunuz. Kapısı ise kahverengi oval şeklinde, üst tarafında pencereleri var. Pencereler altta 4 tane bölmeli kare şeklinde, üst tarafta ise kapı oval olduğu için sağa sola ve ortaya dikey çizgilerle bölünerek bir motif oluşturulmuş. Kapının sağ tarafında kilidi var. Değirmenin ayrıca dış cephesinde bir tane penceresi de mevcut.
KAYNAK: KÖR SEYYAH