EVLİYAZADE EVİ – BUCA / İZMİR

Sahipleri: Barfield (İngiliz)? Evliyazade (Türk)

Diğer İsimleri: Saklı Köşk

Yapım: 1800’lerin sonu?

Günümüzde: Sağlam

1800’lerin sonunda yapıldığı düşünülmektedir. Evin ilk sahipleri Aydın İzmir Demiryolları Genel Müdürü Herbert İngiliz Barfield ailesidir. Birinci Dünya Savaşı başlayınca Buca’dan ayrıldıktan sonra 1940-1950 yıllarında köşke adını veren Türk Evliyazade ailesine geçmiştir.      Merkezi konumda olması ve yüksek duvarlı geniş bahçesi içinde kalan halk arasında saklı köşk olarak anılmaktadır. Halen saklı köşk kafe olarak hizmet vermektedir.

Evliyazade ailesi, eve sahip oldukları dönemde  (1940’lar, 1950’ler) bahçeye haralar inşa etmişlerdir. Hem haralar hem de ev halen ayaktadır.

Evliyazade Refik Bey (1872 – 1950) Osmanlı Devleti’nin İttihat ve Terakki yıllarında ve I. Dünya Savaşı sonuna kadar (1913-1918) İzmir Belediye Reisliği yapmış yerel yöneticidir.     Dönemin İzmir’inin tanınmış ailelerinden Evliyazadeler ailesine mensup olup, babası, Evliyazade Hacı Mehmet Efendi de 19. yüzyıl sonlarında iki dönem İzmir Belediye Reisliği yapmıştır.