MUCUR YER ALTI ŞEHRİ – MUCUR – KIRŞEHİR

M.S. 2. yüzyılda, Roma döneminde, Kapadokya bölgesinde Hristiyanlık hızla yayılırken, puta tapanlar ile Hristiyanlar arasında büyük mücadeleler yaşanmış. Hristiyanlar, bu yoğun baskılardan korunmak ve sığınmak amacıyla, bölgeye çok sayıda yeraltı şehri inşa etmişler. Bugün Kapadokya’da, 3. ve 4. yüzyıllara ait çok sayıda yeraltı şehrine rastlayabilirsiniz. Kayalara oyularak gizlenme ve korunma amacıyla yapılan bu şehirlerin en önemlilerinden biri de, Kırşehir sınırları içerisinde yer alan Mucur Yeraltı Şehri.
Kırşehir’in Mucur ilçesinde varlığını sürdüren Mucur Yeraltı Şehri’nin, Roma döneminde savaş ve baskınlar sırasında halkın korunması amacıyla yapıldığı tahmin ediliyor. Yerden 7-8 metre derinlikte bulunan Mucur Yeraltı Şehri, yumuşak kayalara oyularak inşa edilmiş. Kırşehir Aşıkpaşa Türbesi yakınlarına kadar uzandığı düşünülen Mucur Yeraltı Şehri, günümüze kadar temizlenen oda, salon ve koridorlarıyla geniş kapsamlı bir görünüme sahip.
Oldukça dikkat çekici bir yeraltı şehri olan Mucur, 42 adet odaya ev sahipliği yapıyor. Mucur Yeraltı Şehri’nde; bir mekandan diğerine geçmek amacıyla yapılmış ve insanların ancak eğilerek ilerleyebilecekleri genişlikteki dehlizler, daha çok küçük baş hayvanların barınabileceği genişliğe sahip olan ahırlar, ibadet yerleri, dehlizleri bölmek ve herhangi bir saldırı anında odaları kapatabilmek için yapıldığı düşünülen, büyük hacimli ve dairesel şekilli taş kütlelerden oluşan kapak taşları, yer üstüne açılan havalandırma ve duman bacaları yer alıyor.
Volkanik bir oluşum olan tüf kayaların oyularak yapıldığı Mucur Yeraltı Şehri’nin bazı kısımları 2-3 katlı olabiliyor. Havalandırmayı sağlamak için şehrin belirli yerlerine havalandırma bacaları yerleştirişmiş. Günümüzde çevre düzenlemesi yapılarak ziyarete açılan Mucur Yeraltı Şehri’ni, ilk Kırşehir seyahatinizde mutlaka görmenizi tavsiye ediyoruz. Girişin ücretsiz olduğu Mucur Yeraltı Şehri’ni, 15 Nisan-2 Ekim tarihleri arasında saat 09.00’dan 19.00’a, 3 Ekim-14 Nisan tarihleri arasında ise saat 08.00’den 17.00’ye kadar ziyaret edebilirsiniz. Şimdiden keyifli bir tatil geçirmenizi dileriz.
KAYNAK: NEREDE KAL WEB