FRİG VADİSİ – BAYRAMALİLER, İHSANİYE – AFYONKARAHİSAR

BayramalilerAfyonkarahisar ilinin İhsaniye ilçesine bağlı bir köydür. Köyün adı, 1910 yılı kayıtlarında Bayırlı Sırtı olarak geçmektedir. Afyonkarahisar il merkezine 48 km, İhsaniye ilçe merkezine 13 km uzaklıktadır. Bayramaliler köyü ismini Aydından gelmiş ve Yörük olan Bayram oğlu Ali’den almıştır. Bayram oğlu Ali, köyü kendi adıyla kurmuştur. Daha sonra Aydın’dan göçebe olarak diğerleri köye gelmiş ve yerleşmiştir.

Frigler tarafından inşa edilmiş mağara evleri ve kağnı yolları çok ilgi çekici bir yer. Doğası sanki başka bir Kapadokya. Birçok peri bacası bir arada. İnsan gerçekten çok etkileniyor. Bir rehber ile giderseniz daha çok gezer ve bilgi edinebilirsiniz. Çünkü kıyıda köşede görünmesi gereken çok yerler var. Tanıtılmaya muhtaç gizli kalmış güzelliklerden bir yer.

Dünyanın her yerinde vadiler bulunur. Doğa harikalarına ve eski uygarlıklara ev sahipliği yapan en güzel vadilerden biri de Frig Vadisi’dir. Kadim uygarlığın izlerinin sürüldüğü bu vadi, doğayı yuvaya dönüştürdü. Söz konusu vadi, sayısız medeniyete ev sahipliği yapan Anadolu bölgesinde yer almakta ve herkese büyük ve heyecanlı maceralar sunmaktadır. Frig Vadisi’ni ziyaret eden turistler buranın ne kadar güzel olduğu hakkında fikir sahibi olabilir ve Frig krallığı hakkında fikir sahibi olabilir.

Vadi Türkiye’nin üç vilayetine yayılıyor ve her ziyaretçiye antik Frig krallığının ayak izlerini takip etme şansı sunuyor. Vadiyi keşfetmek isteyen turistlerin beklentileri daha yüksek olabilir. Burası birçok harikalar sunuyor. Aslında kültürü ve öne çıkan doğası nedeniyle çok popüler. Yeri ziyaret etmek isteyen turistlerin çok fazla endişelenmesine gerek yok çünkü bölge nispeten turistsiz. Vadiyi keşfederken unutulmaz bir deneyim ve eşsiz bir fırsat yaşayabilirsiniz.

Vadi boyunca gezerken Frig kalıntılarını, kaya mezarlarını ve heykelleri görebilirsiniz. Vadinin zeminine ayak bastığınızda kendinizi eski çağlarda yaşamış gibi hissedeceksiniz. Vadi fotoğrafçılık için çok mükemmel. Dikkatli bir gözlemciyseniz, vadideki kaya oluşumlarının Kapadokya’nın peribacalarına benzediğini fark edeceksiniz. Vadiyi keşfetmeye devam ederken, en önemli Frig anıtlarından ikisini ve diğer turistik yerleri görebilirsiniz.