İZMİR ARKEOLOJİ MÜZESİ – İZMİR

İzmir Arkeoloji Müzesi ilk olarak 1924 yılında Basmane semtindeki terkedilmiş Ayavukla Kilisesinde kurulmuş ve üç senelik eser toplama ve derleme çalışmalarından sonra 1927 de halka açılmıştır.

1951 yılında İzmir Arkeoloji Müzesi Kültürpark’ta bulunan ve müze haline dönüştürülen Milli Eğitim Pavyonuna taşınmıştır. Ancak İzmir ve çevresindeki antik kentlerden çok sayıda eşsiz eserin gelmesinden dolayı yeni bir müzeye ihtiyaç duyulmuş, bunun üzerine Konak’ta Bahribaba Parkı içinde bulunan 5000 m² lik yeni müze binası 1984 yılında hizmete girmiştir.

Bayraklı, /Smyrna), Efes, Bergama, Milet, Klazomenai, Teos, İasos gibi Ege bölgesinde yapılan çeşitli kazılarda ortaya çıkarılan ve Batı Anadolu tarihine ışık tutan buluntular müzede ve müze bahçesinde sergilenmektedir.

8500 yıllık zengin bir geçmişe sahip “Ege’nin incisi” İzmir, Hititlerden İyonlara, Lidyalılardan Perslere, Helenlerden Romalılara ve Bizanslılardan Osmanlılara kadar birçok uygarlığa tanıklık etmiş ve bu uzun geçmiş, izlerini ilin her köşesine bırakmıştır. Geçmişte Smyrna olarak bilinen ve ismini bir Amazon kraliçesinden aldığı söylenen İzmir, çarpıcı eserlere sahip İzmir Arkeoloji Müzesi ile ziyaretçilerini Ege tarih ve sanatına dair zevkli ve büyüleyici bir yolculuğa çıkartmaktadır. Batı Anadolu’daki ilk müzelerden biri olan İzmir Arkeoloji Müzesi bünyesinde barındırdığı şaşırtıcı eserleriyle yerel müze olmanın ötesinde bölgesel müze olmanın özelliklerini de taşır.

Kentin Kalbi olan Konak’ta bulunan İzmir Arkeoloji Müzesi’ne Konak Meydanından yukarı Varyant’a doğru yürüyerek kolayca ulaşmak mümkündür.