ERTUĞRUL GAZİ MÜZESİ – SÖĞÜT – BİLECİK

Binanın yapım yılı hakkında kesin bir tarih bulunmamaktadır. Dönemin belediye reisi Memiş Ağa tarafından 1900’lü yılların başlarında sargı evi olarak inşa edildiği bilinmektedir. O dönemdeki sargı evinin günümüzdeki dispanser gibi bir işlevi olduğu; burada, ayakta tedavi görebilecek hastalara bakıldığı sanılmaktadır. İnce ahşap işçiliğiyle dikkat çeken yapının ön cephesinde yan yana iki yuvarlak kemerli kapı, yan duvarlarda ise dikine dikdörtgen birer pencere ve üstlerinde üçgen alınlıklar yer almaktadır. Tavan işlemeleri ahşap desenlerle süslüdür. Çatı, kırma ahşap olup, alaturka kiremitle kaplıdır. Eski Türk evi mimarisiyle yeniden restore edilerek, 2001 yılında hizmete açılan müzede Söğüt ve civarında yaşayan Yörüklere ait kültürel öğeler barındıran eserler sergilenmektedir. Müzede sancak, eski giysiler, kuşamlar, el dokuması kilimler, halılar, silahlar, ölçü ve tartı aletleri, para keseleri, peşkir ve arkeolojik eserler (Roma, Bizans, Osmanlı dönemlerine ait sikkeler, Roma dönemine ait toprak kaplar) de sergilenmektedir. Ziyaretçiler müzeyi herhangi bir ücret ödemeden gezebilirler.
KAYNAK: SÖĞÜT KAYMAKAMLIĞI