AMASYA MÜZESİ – AMASYA

Müzemiz ilk defa 1925 yılında Sultan II. Beyazıd Külliyesi’nin bir olan medrese binasının iki odasında toplanan az sayıda arkeolojik eserler ile İslami Devir mumyalarının bir araya getirilmesi sonucu “Müze Deposu” olarak kurulmuştur.
Daha sonra eserlerin çoğalması ve teşhir edilecek yeni mekânlara ihtiyaç duyulması neticesinde 1962 yılında Selçuklu Döneminin monümental eserlerinden Gökmedrese Camii’ne nakledilmiştir.
1958 yılına kadar fahri memurlukla idare edilen Müze, aynı yılın Haziran ayından itibaren Müze Müdürlüğüne Dönüştürülmüştür.22 Mart 1977 yılında yeni yapılan, bugünkü modern binasına taşınmış 14 Haziran 1980 tarihinde ziyarete açılmıştır. Yine Bakanlığımız, Anıtlar ve Müzeler Genel Müdürlüğü’nce “Bugünü yarına taşıyabilmek amacıyla” ziyarete kapatılmış, eserler yeniden kronolojik sıraya göre teşhir ve tanzim edilerek 12 Haziran 2003 tarihinde “12-22 Haziran Uluslararası Atatürk, Kültür ve Sanat Haftası” etkinlikleri çerçevesinde TBMM Başkanı Sn. Bülent ARINÇ tarafından ziyarete açılmıştır.13 ayrı medeniyete ait Arkeolojik, Etnografik, Sikke, Mühür, El yazması ve Mumyalar olmak üzere yaklaşık 24.000 civarında eseri ile bölgenin en modern ve en zengin müzesi olarak, ülkemiz kültür ve turizmine hizmet etmektedir.3 katlı olarak yapılan müzenin; bodrum katında depoları, laboratuarı, fotoğrafhane ve diğer hizmet birimleri, alt katta sikke ve arkeolojik eserler salonu ile dinlenme salonları, üst katta ise Selçuklu ve Osmanlı Dönemlerine ait eserlerin teşhir edildiği etnografik ve mumyalar salonu, konferans, sergi salonu ve kaybolmak üzere olan el sanatları reyonları bulunmaktadır. Bahçede ise; lahitler, mezar stelleri, mil taşları, sütun ve sütun başlıkları, İslami dönem kitabe ve sandukaları teşhir etmektedir. Ayrıca, bahçe içerisinde Selçuklu Sultani I. Mesud’ a ait türbe ve Osmanlı Dönemi Narlıbahçe Çeşmesi de yer almaktadır.
KAYNAK: KÜLTÜR TURİZM BAKANLIĞI